Menü

16 bizonyíték arra, hogy a minimál design menő

Írtunk már korábban a weblap színösszeállítás kialakításának nehézségéről és volt szó a webdesign ideális kiegyensúlyozottságáról is, így elengedhetetlen kitérni (ezúttal jóval több képpel és kevesebb szöveggel) a mobil felületekre is, hiszen manapság mindenki okostelefonon éli az élete felét. Éppen ezért fontos, hogy a mobil felületek is felhasználóbarátok, átláthatóak, de egyben szépek is legyenek. A design kialakítása kicsit olyan, mint a zene. Fontos az egyensúly, a kontraszt, a visszafogottság és olykor akár a disszonancia is képbe kerül. A legjobb mobil appok tervezői pontosan emiatt törekednek arra, hogy maximim három színnel dolgozzanak. Ennyi éppen elég arra, hogy megkülönböztethetővé váljanak a menü egyes pontjai (a menüpontok, a kijelölés és persze a háttér). Egyszerűt, de nagyszerűt tervezni nehéz feladat, ezért kis útmutatóul szeretnénk mutatni néhány példát, ahol két vagy három szín van előtérben, esetenként maximum fehérrel vagy más semleges színnel kiegészítve. Persze az ízlés relatív, de egy olyan kis felületen, mint egy mobil eszköz, a kevesebb biztosan több, a minimál a menő! Nem valószínű, hogy mindegyik felsorolt app Magyarországon is ismert, sőt 1-2 csak a kevésbé használt mobil operációs rendszerre elérhető, ám ezúttal nem az elérhetőségre kell koncentrálni, a kinézet és a feeling a lényeg!

Paratt

A Paratt egy nagyon letisztult, tartalomra koncentráló mobil felület, amely lehetővé teszi, hogy a termék képek és logók több színt vigyenek az általános megjelenésbe, méghozzá anélkül, hogy zsúfolttá válna az összhatás.

Minimál mobil felhasználói felület design - Paratt

Help Make It

A Help Make It adomány-központú alkalmazása a fekete, a fehér és az élénk türkizzöld csodás ötvözetét egy jellegzetes tipográfiával is kiegészíti. Minimál mobil felhasználói felület design - Help Make ItMinimál mobil felhasználói felület design - Help Make It 3Minimál mobil felhasználói felület design - Help Make It 2  

Anhanguera

Az Anhanguera márka színei remekül visszajönnek a mobil appon keresztül is, ráadásul okosan keverik őket a különböző felületeken, hogy véletlenül se legyen unalmas.

Minimál mobil felhasználói felület design - AnhangueraMinimál mobil felhasználói felület design - Anhanguera 2

Fashion Adviser

A Fashion Adviser tervezői remekül használták együtt a szürke különböző árnyalatait, a meleg pinkkel. A személyes kedvencünk!

Minimál mobil felhasználói felület design - Fashion Adviser

Guide

A Guide úgy használja a harmadik színt, mint egyfajta navigációs horgonyt a szemnek.

Minimál mobil felhasználói felület design - Guide 1Minimál mobil felhasználói felület design - Guide 2Minimál mobil felhasználói felület design - Guide 3

 

9292

A holland 9292 utazási appnál remekül működik a fehér, a fekete és a kék együttese.

Minimál mobil felhasználói felület design - 9292Minimál mobil felhasználói felület design - 9292 2

 

We Heart It

Egy képnézegető appnál a legfontosabb talán, hogy a design ne nyomja el a tartalmat, illetve a kettő együtt ne legyen túl sok. A We Heart It tervezői remekül eltalálták a babarózsaszín, a fehér és a fekete egyensúlyát. Minimál mobil felhasználói felület design - We heart ItMinimál mobil felhasználói felület design - We heart It 2  

Sky

A Sky időjárás applikáció a minimalizmus mintapéldája. Egyetlen főszín dominál, amit egy kis fehérrel dobnak fel. Minimál mobil felhasználói felület design - Sky  

Clear

Ugyan a Clear szigorúan véve nem 2-3 színnel operál, hanem egy szín számos árnyalatával, nézd el nekünk ezt a kis kilengést, hiszen az app design zseniális és tökéletesen minimál.

Minimál mobil felhasználói felület design - Clear

 

The Corner

A monokróm stílus is lehet a minimalizmus eszköze. Letisztult, elegáns, imádjuk!

Minimál mobil felhasználói felület design - The Corner

Peek Calendar

A "humanizált naptár" egyszerre feltűnő és diszkrét, igazi mestermű (kissé emlékeztet a fentebb említett Clearre, de ha a kettő közül kéne választanunk, a Peek nyerne).

Minimál mobil felhasználói felület design - Peek Calendar

 

DNB

A DNB három fő színt használ a lenyűgöző vizuális élmény érdekében. Jól használják a korlátozott képernyő felületet és biztosítják az egyszerű navigációt, növelve a felhasználói élményt.

Minimál mobil felhasználói felület design - DNB 1 Minimál mobil felhasználói felület design - DNB 2

 

Swing

Swing egy zenei alkalmazás, amelynél vizuális zűrzavar fel sem merül. Sok feketé, fehéret és pirosat használ, amibe maximum a képekkel visz több színt.

Minimál mobil felhasználói felület design - Swing Minimál mobil felhasználói felület design - Swing2

Target

A Target esetében az ikonok hangsúlyosok, amit remekül egészít ki a szürke, a fehér és a pink színek bevetése. Egyszerű, nagyszerű!

Minimál mobil felhasználói felület design - Target

Coffee App

A Windows Phonera elérhető app annyira jó, hogy szinte vétek nem bevezetni a népszerűbb oprendszerek letöltései közé. A színvilágot annyira eltalálták, hogy az embernek egyből kedve támad egy kávéra, pedig csak a barna árnyalatait használja.

Minimál mobil felhasználói felület design - Coffee

Reméljük sikerült egy kis inspirációt adnunk a mobil appok designjának megtervezéséhez és azt is sikerült bebizonyítani, hogy a kevesebb szinte minden esetben több. A fentieket egyébként nyugodtan alkalmazhatod a weblapod tervezésénél is, hiszen az egyszerűség a reszponzív oldalak esetében is szerencsés választás. Bármilyen észrevétel, ötlet, tipp vagy megjegyzés jöhet alulra kommentben! Mondd el ha tetszett, de ne tartsd magadban azt sem, ha van kifogásod, hiszen az ízlés relatív.   Forrás: 20 stunning examples of minimal mobile UI design 19 EXCEPTIONALLY WELL DESIGNED MOBILE APP EXPERIENCES
blog