Menü

A jó domain titkai

Bármilyen formában szeretnél egy saját honlapot, szükséged van egy domainre. Ráadásul egy jó domainre, amit kitalálni és megszerezni már korántsem olyan könnyű feladat. A rengeteg fontos szempont között az ember elveszve érezheti magát, a legjobb és legkézenfekvőbb ötletek pedig valószínűleg már elkeltek. Összeszedtük hát, hogy mire érdemes és kell figyelni, mi a titka a legjobb domain megkaparintásának.

1. Ingyenes vagy fizetős domain?

Az ingyenes domain név választása esetén sem a domainért, sem a tárhelyért nem kell fizetni. Ez főleg akkor jó megoldás, ha tényleg csak a saját vagy a baráti köröd szórakoztatására akarsz indítani egy lapot. Ezekkel az ingyenes tárhelyekkel szó szerint egy két perces regisztrációval kész van a honlapod, cserébe viszont ez a domain soha nem lesz a sajátod. Például ha a szolgáltató úgy dönt, hogy pénzt kér érte vagy megszünteti, megteheti. Sokkal kevesebb lehetőséged lesz a honlapot testre szabni, mint ha teljesen tied a domain, de talán az ingyenes domain legnagyobb hátránya, hogy nehezebben tudsz belőle pénzt keresni. A szolgáltatók ugyanis általában nem engedik, hogy hirdetést tegyél ki, vagy más közvetlen módon pénzt csinálj a honlapodból. A fizetős domain egyetlen hátránya az, hogy nincs ingyen. De ez ne rettentsen el, nem kell hatalmas összegekre gondolni! Előny az, hogy a sajátod, így csak rajtad múlik, hogy megszűnik-e és váratlanszerű költségek sem akadhatnak. Úgy állíthatod be a kinézetét, ahogy csak akarod és a tartalom is kizárólag rajtad múlik. A legnagyobb előny, hogy a fizetős domain név választás esetén az üzleti felhasználást is csak a saját fantáziád és legfeljebb a jogszabályok korlátozzák. Ez pedig fontos, hiszen valószínűleg valamilyen üzleti céllal indítanál honlapot.

2. Hosszabb vagy rövidebb?

Az általános vélekedés szerint, minél rövidebb, annál jobb. Ennek a legnagyobb oka, hogy szívesebben gépelünk be egyetlen rövid szót, mint egy sokkarakteres összetettebb szöveget. Bár a rövid címeket könnyebb megjegyezni, de manapság erre már nem érdemes alapozni, hiszen mindent a keresőkön keresztül érünk el. Így én azt tanácsolom, hogy hacsak nem egy ismert, bejegyzett márka tulajdonosa vagy és a márkanevet használod domainnek is, válassz inkább egy leíró jellegű változatot! Új cégként a legjobbeskuvoszervezo.hu-ra sokkal több találatod lesz, mint a szaboestarsakft.hu-ra, de természetesen ne kilóméteres hosszúságokban gondolkodj, hiszen nem árt, ha ráfér a cím a névjegykártyádra is.

jó domain abc

3. Figyeld az ABC-t!

A legtöbb linkmegosztó oldalon betűrendben teszik ki az ajánlott weblapokat, így minél előrébb szerepel egy oldal az ABC-ben, annál nagyobb az esély arra, hogy rákattint – és ügyféllé válik– a keresgélő. Szinonímák vagy szócsere lehetősége esetén célszerű az olyan cím bejegyzése, ami minél előbb szerepel az ABC-ben. Például az anitadesign.hu és a designanita.hu közül válaszd az előbbit! Amennyiben erre nincs lehetőség, még mindig bevetheted az előtag alkalmazását, például lagziszervezo.hu helyett válaszd az alagziszervezo.hu-t!

4. .hu, .com, .eu?

Attól függetlenül, hogy .hu, .com vagy .eu végződésű domain nevet választasz, készíthetsz magyar, angol vagy bármilyen más nyelvű honlapot is. A szerver lehet bárhol, tehát technikai értelemben teljesen mindegy, hogy melyiket választod. Ez leginkább marketing kérdés, beleértve azt is, hogy hol találsz még szabad domain nevet. A hazai piacon leginkább a .hu végű címek vannak jelen, ám ez azt is jelenti, hogy nagy eséllyel foglalt az áhított domain. Amennyiben külföldiek számára is szeretnénk működtetni a honlapot, akkor célszerű, ha nemzetközileg jobban ismert végződést választunk, azaz .com, .eu vagy .net végű cím mellett döntünk. Ha pedig konkrét ország piacára szánod a honlapod, használd az ott használatos felső szintű domaint, mint például a .ro, .de és így tovább. Fontos szempont lehet az idő is. Ha azonnal szükséged van az új domainre, akkor a .hu-t sajnos el kell felejtened! Az ilyen címek bejegyzése hosszabb procedúra, szemben a nemzetközi végződésekkel, melyeket akár azonnal használatba is vehetsz.

Domain név választás

5. Érdemes ragozni?

Egyre népszerűbb az, hogy a weboldalakat egy-egy szó ragozott alakján indítanak el. Ilyen mondjuk az olvass.hu. Az ötlet jó, hiszen rövid, könnyű megjegyezni és némileg felhívó jellegű is, azonban figyelni kell arra, hogy az adott szó egyéb ragozása nehogy a konkurensünk oldalára vezessen. Ebben a helyzetben ugyanis könnyen megtörténhet az, hogy egy potenciális látogatónk tévedésből a konkurens oldalra téved. Így történt ez az olvass.hu és olvassunk.hu párhuzamos működése során. Ugyanez a helyzet a többes szám és egyes szám alkalmazásánál. A többes szám bizonyos szempontból előnyösebb, hiszen a vevő azzal szembesül - már a cím beírásakor - , hogy több termék közül választhat, azonban a választáskor ügyelni kell arra, hogy az egyes szám se kerülhessen a versenytárs kezébe!

6. El ne tévesszék!

Itt egyetlen fontos szabály van, hogy a bejegyzendő domain kiejtése és írásmódja lehetőség szerint egyezzen meg - bár ma már szinte mindenki beszél idegen nyelvet, de jobb megelőzni az esetleges félreértéseket! Ha mégis olyan mellett döntesz, aminél a kettő különbözik, nélkülözhetetlen regisztrálni az összes lehetséges változatot, hiszen ha a konkurencia kihasználja ezt a kis stratégiai rést, nagyon egyszerűen halászhat el előled ügyfeleket, vásárlókat. Amennyiben tehát a domained így nézne ki: flick.com, foglald le a flikk.com-ot is!

7. Mi a helyzet a kötőjellel?

Ugyanez a helyzet a kötőjeles címekkel is, bár ennek alkalmazására sokszor azért kerül sor, mert a kötőjel nélküli verzió már foglalt. Ilyenkor vedd figyelembe, hogy versenytárshoz vagy semleges tartalomhoz tartozik-e a hasonló cím! Ha versenytárshoz, akkor érdemes inkább hanyagolni és valami újat kitalálni. Viszont ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy szabad a kötőjeles és a nélküli opció is, foglald le mindkettőt!

jó domain földrajzi célzás

8. Földrajzi célzás

Jó ötletnek tűnhet belevenni a domain névbe egy földrajzi helyet is, azonban nem árt előtte alaposan átgondolni, hogy akarsz-e a későbbiekben terjeszkedni. Amennyiben biztos vagy benne, hogy csak és kizárólag a fővárosban leszel jelen, okos a budapestieskuvoszervezes.hu-t lefoglalni, azonban ha később az ország más városaiban is működnél, ez csak zavaró körülmény. Az áthidaló megoldás az, ha lefoglalod az összes lehetséges opciót vagy elhagyod a földrajzi vonatkozást.

9. Lejáró domainek

A tökéletes domain megszerzésének egy jó módja lehet az is, ha figyeled, hogy miknek jár le mostanában a tulajdonjoga. Az ilyen felszabaduló nevek ugyanis újra megvásárolhatóak és az új tulajdonosok teljesen jogszerűen élvezhetik azokat az előnyöket, amikért az előző birtokló rengeteg munkát és pénzt áldozott.  
blog