Menü

A színválasztás kálváriája

A céges honlapok és arculati elemek színösszeállítása sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint azt elsőre gondolnánk. A színek megfelelően átgondolt, következetes alkalmazásával növelhetjük az oldalunk és így a vállalkozásunk teljesítményét, azonban rossz színösszeállítással a legjobb marketingszöveg, vagy a legmegbízhatóbb referencia is üresen cseng. A honlap szöveges része az észre hat, a színek viszont a szívet veszik célba, így a tudatalattit befolyásolják. Ha az alkalmazott színösszeállítás összhangban van a tartalommal, akkor pozitív érzelmek alakulnak ki a látogatóban, ellenkező esetben viszont szinte biztos, hogy elutasító magatartásra kell számítanunk. Vegyünk csak egy egyszerű példát: ha egy gyermekfelügyelettel foglalkozó vállalkozás weboldala komor, sötét színeket használ, akkor a dizájn és a tartalom nem fogja egymást erősíteni. Ezek mellett érdemes figyelmet szentelni az egyes színek egymáshoz való viszonyára is. A túl sok, vagy egymást ütő árnyalatokat használó oldalak sem keltenek jó benyomást, hiszen olvasni, kiigazodni is nehéz rajtuk. A divatszínek alkalmazása ötletnek tűnhet elsőre, de ezek idővel kimehetnek a trendek közül és akkor már kevésbé lesz szerencsés választás az alkalmazásuk.

1. Pasztellszínek

Pasztellnek a nagyon világos vagy telítetlen árnyalatokat nevezzük. Hátrányuk, hogy sokan túlontúl visszafogottnak, esetleg gyerekesnek találják őket, ám ügyes párosítással sokkal jobb eredmény érhető el velük, mintha rikító társaikat pakolnánk egymás mellé. A krémszerű árnyalatok egytől-egyig melegséget árasztanak és jó benyomást keltenek, ezért gyakran használják bármilyen nőkkel kapcsolatos témákat feldolgozó (gyermeknevelés, szépségápolás, divat, esküvőszervezés, fogyókúra, stb.) oldalakon, hiszen a hölgyeknek kiemelten fontos a bensőségesség érzése.

Pasztell színek - best baby shower Pasztell színek - Combadi Pasztell színek - Dear mum Pasztell színek - Goodetime Pasztell színek - Petit Mariage Pasztell színek - Putzengel Pasztell színek - Yep!

2. Merész színek

Az élénk színeket, merészebb árnyalatokat gyakran alkalmazzák a fiataloknak szóló oldalakon. Vidámságot, játékosságot, erőt sugároznak, ám könnyű velük túlzásba esni. A harsányság folytán nehezebb jól kombinálni a színeket, ám egy jól megszerkesztett kombináció amellett, hogy figyelemfelkeltő, jó érzést vált ki a szemlélőből. Könnyű velük a frissesség, dimanizmus hatását kelteni, ezért gyakran használják rendezvények, divatmárkák, élvezeti cikkek népszerűsítésére, csak hogy néhány példát említsünk.

Élénk színek - Balatonsound Élénk színek - Biola Élénk színek - Farmfett Élénk színek - Glucöne Élénk színek - Havaianas Élénk színek - Miutcánk Élénk színek - Netlife Élénk színek - Web Munky

3. Fekete

Az általános vélekedés szerint a sötét betűk világosabb háttéren sokkal olvashatóbbak, mint fordítva. Ez igaz is… a papír alapú médiára. Teljesen más a helyzet viszont, ha digitális kijelzőről van szó, főleg napi 8 órában. Aki mondjuk szövegszerkesztőben dolgozik nap mint nap, az tudja miről beszélek. Fáj a fejünk, fárad a szemünk, stb. Ha ezt éjszaka kell csinálni, akkor pláne. Éppen ezért lehet érdemes sötét árnyalatokban gondolkodni, ha weblapról van szó. Nem kell feltétlen a komorságtól sem tartani, hiszen játékos grafikával vagy élénk kiegészítő és pop-up színekkel könnyen fel lehet dobni a designt. A sötét háttér a fotóknak, nagy képes tartalmaknak is megfelelő hátteret ad.

Fekete - Lunarbot StudioFekete - Oliver HarveyFekete - TappsFekete - InitiativeFekete - Pouria PoursorkhFekete - We design your ideasFekete - Zoom

4. Fehér

A világos hátteret azoknak ajánlom, akiknek nincs túl sok menüpont a weblapján, így nem is kell sokat keresgélni rajta. Viszonylag rövid idő alatt a vakítóan fehér háttér sem bántja a szemet, de mivel mindenkinek célja növelni az oldalon töltött időt, így inkább a krém vagy pasztell árnyalatok használata ajánlott. A fehér háttér minden esetben letisztult és elegáns, az összeszedettség hatását kelti, de ahogy a sötétek esetében is, néhány kiegészítő színnel, megfelelő árnyalással élénkebbé, dinamikusabbá tehető. A világos designokkal szintén jól kombinálhatók képek és a tipográfiát is hangsúlyossá teheti.

Fehér - Craig FranciesFehér - ÚllFehér - Flat shadow generatorFehér - CraftedFehér - Creative clashFehér - Creatures FeaturesFehér - This is your kingdom

A megfelelő színek használata elengedhetetlen! Ha jó döntést hozunk, továbbítjuk az üzenetünket a közönségnek, amire remélhetőleg válasz is érkezik - nő a rajongóink tábora, erősödik a márkaismertség és -szeretet.

Aki tehát érti a színek pszichológiáját, az tudja, hogy melyik passzol a célközönségéhez és máris egy lépéssel közelebb van ahhoz, hogy az ügyfélszerzésben is hatékony weboldalt üzemeltessen.

Forrás és képek: 29 Website Designs using Bold Color Schemes 30 Inspiring Pastel Colored Website Layouts How Colors Help Make Websites Successful 40 Beautiful Dark Color Websites For Your Inspiration 20 Pure Websites with Clean White Backgrounds Dark - Web Designs White - Web Designs Illumination Studios Blog Balatonsound Miutcánk

blog