Menü

Végre mozognak a GIF-ek a Facebookon!

Talán a Google I/O múltheti bejelentéseinél is nagyobb jelentőséggel bír a mindennapi életünkre, hogy a Facebookra mostantól lehet animált GIF-eket posztolni. A hétvégén már sokan ki is tombolták magukat az animgif-orgiával, a pénteki bejelentést most csak azért vesszük elő megint egy kicsit, mert van a dologgal kapcsolatban két fontos tudnivaló.

1. A linket kell megosztani, nem a képet!

Nem az animgifet kell feltölteni a Facebookra ahhoz, hogy megmozduljon a kép, csak a linkjét lehet megosztani. Vagyis a saját albumainkban továbbra sem gyűjthetünk animált képeket, csak a falunkon, csoportokban, kommentekben oszthatunk meg animgifekre mutató linkeket. Ha magát a GIF fájlt töltjük fel az oldalra, akkor azt a Facebook sajnálatos módon állóképpé alakítja. Ilyen eddig már volt: a Giphy animgifjeit ugyanis meg lehetett osztani - linkkel - a közösségi oldalon úgy, hogy mozogjanak, most annyi változott, hogy már bármilyen URL-ról fogadja a mozgóképet a szájt.

2. Oldalak még nem GIF-ezhetnek

Ez pedig az, ami miatt az egyik szemünk sír az újdonsággal kapcsolatban: a Facebook ugyanis még csak a felhasználóknak tette lehetővé a GIF-ek megosztását, Facebook oldalaknak nem. Tehát macskás képek után animált macskás képekkel hiába is próbálnánk meg feldobni a cégünk facebookos hírfolyamát. "Az animált GIF-ek támogatását azért építettük be az oldalba, hogy az emberek új, vicces módon fejezhessék ki magukat a Facebookon. Mint sok más újítást, amit kiadunk a Facebookon, ezt is azzal a céllal hoztuk ki, hogy először a felhasználók számára biztosítson nagyszerű élményt, mielőtt szélesebb körben elérhetővé tennénk. Így bár az oldalak egyelőre nem posztolhatnak GIF-eket, vizsgáljuk ennek a későbbi bevezetési lehetőségét" - indokolta a Facebook a döntést. Az első beszámolók szerint a dolog a csoportokban sem működött azonnal, ami annak köszönhető, hogy az újítás folyamatosan élesedett. Bízzunk benne, hogy minél előbb lehetőség lesz erre is.
blog