Sütik kezelése

42 éve halt meg a szubliminális üzenetek “atyja”! Igaz vagy kamu az egész?

Szerző: ,

Ma 42 éve halt meg James Vicary, a tudat alatti, nem észlelhető reklámok szülőatyja,  aki egyszerű mozis popcornra és Coca Colára alapozta igazi sikerét, vállalatát és hírnevét. A szubliminális üzenetek olyan, a tudat számára érzékelhetetlen információk, amik hatással lehetnek viselkedésünkre, ilyenkor az inger olyan rövid ideig vagy olyan kis intenzitással jelenik meg, hogy az a tudatosság küszöbe alatt marad.

Vicary 1957 őszén beszámolt a sajtónak saját, nagy elemszámon végzett kísérletéről: egy New Jersey-i moziban közel 46.000 mozilátogató részére vetítették a Piknik című Oscar-díjas Kim Novak-filmet. A film tudatalatti üzeneteket tartalmazott, amit tachisztoszkóp segítségével rejtettek el a filmben. A hathetes kísérlet alatt a látogatóknak  öt másodpercenkénti gyakorisággal ezredmásodpercig tartó szöveges üzenet villant fel a moziteremben, amiken az “Egyél popcornt és igyál Coca Colat feliratok voltak láthatóak. Vicary azt állította, hogy a kóla eladását 58%-kal, a pattogatott kukorica eladását pedig 18%-kal sikerült megnövelnie egy New Jersey-i filmszínházban, a kísérlet ideje alatt.

Ez a kísérlet rengeteg embert megijesztett, egyesek azt állították az atombomba óta ez az egyik legfélelmetesebb felfedezés. Az, hogy ennyire egyszerűen lehet irányítani az emberek akaratát és teljesen észrevétlenül, az nem ember kezébe való hatalom. Pontosan ezen nem észlelhető, nem tudatos formája miatt számít az ilyen típusú reklámozás tiltottnak a világon több országban, köztük nálunk, Magyarországon is!

A nagy ijedtség, és kutatás után sokan elkezdtek kételkedni a felfedezés valódiságában. Több kísérlet is kudarcba fulladt ami a híres mozis kísérlet reprodukálására irányult majd végül ténylegesen is kiderült, hogy Vicary állítása csupán fikció. Egy kanadai tévéadó nyilvánosan kipróbálta a Vicory által bebizonyított eljárást, de hiába villantották fel a félórás műsorban 352-szer a „Telefonálj most!” üzenetet, a nézők nem telefonáltak többen a megszokottnál, nem éreztek csillapíthatatlan vágyat a telefonhíváshoz. A felvételen Vicary is jelen volt, és makacsul megtagadta a kísérletre vonatkozó adatokat kiadását. A sok hajcihő után végül 1962-ben elismerte, hogy a kísérletről szóló jelentés egyedüli célja az volt, hogy felkeltse az érdeklődést vállalkozása iránt (aminek megalapulását egy időben tette közzé tanulmányával) és ténylegesen nem állt rendelkezésére elég adat hiteles következtetések levonásához. A hazugság kiderülése után jóval később pedig a kutatásban résztvevő és említett New Jersey-i mozi tulajdonosa is bevallotta a sajtónak, hogy nem is volt semmilyen kísérlet.  A mozi befogadóképessége egyszerűen nem volt alkalmas arra, hogy 6 hét alatt több, mint 45 ezer ember megforduljon ott.

Ezekkel a beismeréssekkel akár véget is érhetett volna a tudat alatti reklámozás története, hiszen bevallottan kudarcot vallott és hoax volt, de nem így történt. A hidegháborús időszakban az embereket félelemmel és izgalmakkal töltötte el az az alternatíva, hogy viselkedésünket, sőt gondolatainkat és elménket nem látható sugarak, mesterséges hullámok és egyéb technológiák segítségével befolyásolni tudják a kormányok vagy reklámcsinálók.  Egyre többen hitték el és hiszik is, egészen a mai napig, hogy tudat alatti befolyással és eszközökkel lehetséges a világ uralma és emberek befolyásolása is. Szerintetek a “jobb félni mint megijedni” aktuális ilyenkor?

Ha a mindennapokban is felhasználható inspirációt, ötleteket, megoldásokat szeretnél gyűjteni marketinggel kapcsolatban, vagy tudsz még ehhez hasonló marketing hoaxokat, akkor csatlakozz az Online Marketing Inspirációk Facebook csoporthoz és osszuk meg egymással gondolatainkat!

kutatás: Advertising & Society Review 13.kötet 4. szám, 2013

képek: MUSE


Ajánlott bejegyzések

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.