Sütik kezelése

A teljes elválás – szakítás a közösségi médiával

Szerző: ,

A mai blogposztban a közösségi média fiókjaink törléséről, valamint ennek velejáróiról írunk, a négy nagy esetében. Jöjjön a nagy social media törlés.

Az elválás sok esetben nehezebb, mint egy diákszerelem végeztével. A social media oldalak törekednek arra, hogy ne veszítsenek felhasználókat, így nem ritka az a jelenség, hogy nem elegendő öt kattintás ahhoz, hogy elhagyjunk egy internetes életteret. Bármennyire is örökké tartó szerelemként képzeltük el Facebook fiókunkkal a kapcsolatot, az idők változnak.

Sajnos (vagy nem sajnos), nem minden oldalnak egyenlőek a feltételei és az elválási folyamatai, ha az account törléséről van szó. Egyes oldalakon, jellemzően a fizetősök esetében, ha nem rendezzük a számlát, a felhasználói fiókunk már meg is szűnik. Némelyik esetében két kezünkön meg tudjuk számolni a klikkeket, amely ahhoz kell, hogy végleg töröljük magunkat egy adott oldalról. A legkellemetlenebb eset pedig az, hogy több kört kell megfutnunk a végleges törés előtt, mint egy Formula-1-es pilótának a brit nagydíjon. Majd ezután jönnek a soha véget nem érő e-mailek arról, hogy milyen szép és jó is volt azon a bizonyos közösségi oldalon.

Túl azon, hogy rengeteg oladal esetében egy Canossa-járással egyenértékű a törlési folyamat, van olyan forgatókönyv is, ahol ezt lehetetlen megcsinálni. Különbség van egy fiók deaktiválása és végleges törlése között is, ám van olyan portál, ahol csak előbbire van lehetőség, visszaút pedig nincs, a fiók pedig örökre megmarad.

Törlési nehézségek bizonyos oldalon - ábra.

Az Evernote – bizonyos értelemben – akár a legrosszabb függőség. Lehetetlen végleg elhagyni.

Íme a lista, a legtöbbet használt oldalak esetében.

Facebook

A maga 1,19 milliárd, havi aktív felhasználójával, a Facebook a közösségi média „nagy kutyájának” számít, ezért valószínűleg nem búslakodnak nagyon a site mögött állók, ha pár törléssel kevesebb profil kerül a statisztikába. Az sem egy elhanyagolható szempont, hogy a Facebook sokak számára egy de facto bejelentkezési platform lett rengeteg online szolgáltatás esetében, ráadásul egyes applikációk nem is működnek Facebook profil megléte és az azt követő bejelentkezés nélkül. Egyértelműen a Facebook az a platform, amelyet a legtöbbet használunk napi szinten, így egyenesen arányosan az is, amely a legnagyobb bosszúságra adhat okot az életünkben. Ám mielőtt arra adnánk a fejünket, hogy megszüntetjük az accountunkat, gondoljuk át a fentieket, hogy mennyi plusz internetes szolgáltatás használatától eshetünk el!

Barokkos túlzással élve, egy kicsit valahol érzelmi terrort is alkalmaz a Facebook egy account deaktiválásánál, ugyanis megmutatja azon barátok fotóit, akik hiányolják majd az online jelenlétünket. Ezt követően már csak egy tisztázatlan kérdést kell megválaszolni multiple choice válaszadással, méghozzá a „szakítás” okát. Azt is közlik az erre vállalkozóval, hogy appok tömkelege válik majd emiatt használhatatlanná a delikvensnél.

A teljes elszakadás így sem lehetséges, hiszen még ha távozunk is a Facebookról, bizonyos tartalmak, például kommentek egy bejegyzés, vagy kép alatt, ugyanúgy elérhetőek maradnak a kék világban.

Twitter

Nem úgy, mint a Twitter esetében. A rövidebb bejegyzésekre specializálódott és elsősorban a tengerentúlon népszerű site világában pofon egyszerű, zökkenőmentes a törlési folyamat. De ami még talán ennél is fontosabb, hogy véglegesnek is mondható. A folyamat elindítása után mindösszesen 30 nap az átfutási ideje a deaktiválásnak, innen még vissza lehet táncolni. Ha letelik a kritikus időszak, a deaktiválásból olyan törlés lesz, amellyel együtt nem csak a profilunk, de az elszórt Twitteres aktivitásunk is megszűnik létezni.

A dolog szépséghibája, hogy a Twitter magával ránt egy szeretett accountunkat is a mélybe. A Vine minden pihent humort kedvelő ember elalvás előtti programja, a maga hat másodperces kis videoival. Van arra lehetőség, hogy a Vine törlésre kerüljön és a Twitter ne, fordítva azonban nem működik a dolog.

LinkedIn

A „törlés is meg nem is” klasszikus helyzete. A LinkedIn profil eltűntetése olyan, mint maga a site jellege: professzionális, egyszerű, gyors. Könnyedén törölhető pár kattintással, ráadásul egy kiskapu is létezik, amely igazából inkább csak a deaktiválás lehetőségét sejteti, semmint a végleges törlését. Ha megbánnánk a döntést, a Customer Service a megadott e-mail cím alapján úgy hozza elő újra a profilt, mintha semmi sem történt volna.

Google +

A Google hatalmas. A Google óriási. A Google a legnagyobb. Szolgáltatások százai azok, amelyek összefüggésben vannak az elő accountunkkal, többek közt a Gmail, a Google Drive, a Picasa, a Blogger, ráadásul a YouTube, a Google Play és a saját közösségi háló, a Google + is érintett a kérdésben.

Mindezek ellenére, a törlési folyamat nevetségesen egyszerű, ha eljutunk a Google acoount törlő linkjéhez. A mellékszolgáltatások – tekintve, hogy temérdek van belőlük – külön életet élnek, némelyik azonban a fő fiók megszüntetésével el is tűnik. Ezekről egyébként részletes tájékoztatás olvasható az account megszüntető linken.

Azon a linken, amely a sok mellékszál törlése miatt, szinte az online jelenlétünk tömegpusztító fegyverének bizonyul.

Ha te már törölted, vagy próbáltad törölni magad valahonnan, oszd meg tapasztalataidat velünk a Facebook csoportunkban.

A guide to deleting your accounts from any website: From Amazon to Facebook

Screenshot: http://backgroundchecks.org/justdeleteme/


Ajánlott bejegyzések

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.