Menü

A Twittert okolják a terrorért Európában

A jelenlegi közösségi média helyzetben talán nem nagy túlzás azt állítani, hogy a Twitter a leggyengébb láncszem. Ezen bizony az sem segít, hogy már az ág is húzza a csiripelő alkalmazást, ezúttal a 2015-16-os terrorcselekmények áldozatainak hozzátartozói perelik a céget.
A 2015-ös párizsi és a 2016 márciusában Brüsszelben történt tragédiák áldozatainak hozzátartozói peres eljárást indítottak a Twitter ellen - olvasható a brüsszeli Politico bejegyzésében.
A felperesek benyújtott panaszukban azt állították, hogy a Twitter "erős és egyedüli kommunikációs eszközként" funkcionál az Iszlám Állam nevű terrorszervezett tagjai számára. Szerintük az applikáció lehetővé tette a szélsőséges csoportnak, hogy nézeteiket népszerűsítsék és a támadások tervezését könnyebben hajtsák végre, valamint pénzt gyűjtsenek a kivitelezésre. Véleményük szerint a Twitter nem tett elégséges intézkedéseket annak megakadályozására, hogy szolgáltatásukat a veszélyes iszlamisták ne vehessék igénybe. A belga cikk szerint a Twitter más halálos kimenetelű támadások miatt is perekkel nézett szembe korábban: eljárást kezdeményeztek például a floridai Orlando városában (2016) elkövetett gyilkosság 49 áldozatának, illetve két amerikai állampolgár halálával járó, Jordániában (2015) elkövetett merénylet áldozatainak hozzátartozói is. Ezek esetében a felperesek az állították, hogy a social media site jogilag felelős az elkövetett merényletekért és egyúttal az áldozatok haláláért is, mert a szélsőségesek pénzt gyűjtöttek, mi több új tagokat toboroztak az oldal segítségével. Az ügyekben eljáró bíróság végül azzal az indokkal utasította el a keresetet, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az elkövető az Iszlám Állam Twitter oldalon közzétett posztjai által radikalizálódott. Feltehetően a bírósági esetek következtében a Twitter később 125 000, feltételezhetően terrorszervezetekhez köthető felhasználói fiókot zárolt. A mostani peres helyzet viszont a Twitter csődjét is jelentheti.

Terror victims’ families file suit against Twitter

blog