Menü

Google algoritmus változás: jön a mobile-first index!

Januárban már írtunk arról, hogy a Google egyre nagyobb figyelmet fordít a mobilra való optimalizálásra. Akkor a mobil oldalak betöltésének gyorsaságáról írtunk, most pedig az új algoritmus lépett életbe, amely a mobile-first index elvén működik.
"Ma bejelentjük, hogy másfél évnyi gondos kísérletezés és tesztelés után elkezdtük a mobile-first index gyakorlatát." / Google
Az indexeléshez eddig tipikusan az oldal tartalmának asztali verzióját használták fel, amely mobilkeresők számára okozhatott problémákat, ugyanis ez a változat jelentősen eltérhet a mobil verziótól. A mobile-first indexelés azt jelenti, hogy mostantól az oldal mobil változatát használják ehhez.
"Továbbra is egy indexünk van, amelyet a keresési eredmények kiszolgálására használunk, de egyre inkább a mobil verzióit fogjuk használni. Ráadásul értesíteni is fogjuk az oldalak tulajdonosait, ha átkerülnek az új index alá." / Google

A webhelytulajdonosok ezzel egy időben jelentősen megnövelik a feltérképezési arányt az Okostelefon Googlebot részéről. Ezenkívül a Google megmutatja az oldalak mobil verzióját a Keresési eredmények és a Google által gyorsítótárazott oldalakon is. A könnyebb megértés érdekében érdemes átfutni a Google fejlesztési dokumentációját is! Összefoglalva:
  • A mobilindexelés szélesebb körben zajlik, de az indexelés nem okoz rangsorolási előnyt és független a mobilbarát értékeléstől.
  • A mobilbarát tartalom még mindig hasznos azok számára, akik jobban szeretnének teljesíteni a mobil keresési eredményekben és jobb felhasználói élményt szeretnének biztosítani az asztali és a mobilos felhasználóknak egyaránt.
  • Mint mindig, a rangsor számos faktort használ, vagyis a lassan betöltődő, nem mobilbarát oldalak is megjelenhetnek, ha az algoritmus többi tényezője szerint ez a találat passzol leginkább a kereséshez.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is, vagy csatlakozz hozzánk Facebookon!

Rolling out mobile-first indexing

blog