Menü

Hol a repülő autóm, a robotom és hogyan mentsük meg TikTokozva a Földet?

Amire tegnap még azt hitted, hogy a jövő, ma megtudod, hogy jócskán a jelen, de talán már le is maradtál valamiről. Repülő autók, intelligens robotok, a TikTok generáció, mind itt vannak! De mi lesz a világvégével? Nézzük mit tartogatott 2019-ben a Web Summit, a világ legjobb tech konferenciája.

Az alapok

A Web Summit mindössze néhány év alatt lett Európa legnagyobb tech-konferenciája, meglepő módon, a hihetetlen multik jelenlét mellett, erőteljes startup fókusszal. 2012-ben Dublinban kezdték, alig pár száz résztvevővel, idén viszont már sokadik alkalommal Európa legnagyobb fedett sportcsarnokában, a lisszaboni Altice (korábban MEO) Arénában kapott helyet, az általában nemzetközi vásároknak otthont adó négy hatalmas csarnok méretű pavilonnal kiegészülve. Nem is csoda, hogy a szervezők büszkék, ugyanis idén túllépték a 70 ezres látogatószámot, aminek 43.6 %-a hölgy volt. Ez egyébként külön törekvés a szervezők részéről, aminek sikerességét a méltán népszerű Women in Tech program biztosítja. Ennek lényege, hogy a tech, marketing, reklám, tudomány vagy bármi egyéb, a Web Summit által érintett területen dolgozó hölgyek jelentős kedvezménnyel juthatnak az egyébként kb. 800 eurót kóstáló jegyekhez.

Snowden beköszönt

A nyitó esten Edward Snowden tartott előadást, persze nem személyesen, hanem live streamen keresztül, valahonnan Oroszországból, ahol 2013 óta rejtőzik az amerikaiak elől, amikor is bedurrantotta az elmúlt évek egyik legnagyobb botrányát arról, hogy az NSA gyakorlatilag az egész világot lehallgatja. (Nahát...)

Snowden szerint az online gigászok, a Facebook, az Amazon és persze a Google rabszolgái vagyunk. A személyes adatokért folytatott harcban a GDPR-t papírtigrisnek nevezte, ami nem a valódi problémával foglalkozik. Azt mondta, a megoldást az internet teljes újratervezése jelenthetné, az eszköze pedig az lenne, hogy sokkal kevesebb személyes adatunkat kelljen mások kezébe adnunk.

Repülő autók, robotok lázadása, mesterséges intelligencia

Személyes kedvencünk a Boston Dynamics alapítója és szakértője, Marc Raibert talkja volt. Mondandóját számtalan olyan király videóval szemléltette, mint ezek itt és amik kendőzetlen realitással világítottak rá arra, hogy a robotika jelenlegi állása a legmerészebb álmainkat is felülmúlja és a legdurvább Black Mirror résznél is bármikor tudnának durvábbat mutatni, pedig az első videóban csak a kezdetinek mondható, 2010-es bénácska darabok szerepelnek, és még ezeket is hátborzongató nézni:

Mindezt az tetézte, amikor a Boston Dynamics egyik legismertebb modelljének számító Spot egyik darabja simán besétált a nézőtéren keresztül, majd Marc beszéde alatt lazán sétálgatott és különböző mozdulatokat hajtott végre a színpadon. Dolga végeztével pedig olyan természetességgel hagyta el a helyszínt, hogy a közönség nagy része levegőt is elfelejtett venni. Itt külön megjegyeznénk, hogy 2017-ben maga Stephen Hawking mondta, hogy biztos benne, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésével az ilyen és ezekhez hasonló robotok fogják elpusztítni a földet...

Az azóta sajnálatos módon eltávozott Steve szavaira fittyet hányva idén is eljött Sophia, a Hanson Robotics kreálmánya is, aki ezúttal idősebb tesójával, Philippel volt színpadon. Bevalljuk ez az etap kissé csalódás volt, legalábbis amennyire emlékezetes a Sophiával való első találkozás, most annyira nem nyújtott átütő élményt.

Amennyiben a robotoknál nem állnál meg és a '90-es, 2000-res évek mozifilmjei alapján hiányolod mindennapjaidból a repülő autókat, megnyugodhatsz, jönnek! A témában a Lilium Aviation nevű cég előadása aratta a legnagyobb sikert. Ígéreteik szerint, az elektromos repülő taxijaik 2024-ben már munkába állhatnak, biztonságosak, csendesek és annyira gazdaságosak, hogy nem lesznek drágábbak egy hagyományos taxinál, illetve a mindennapos fenntartásuk sem kerül többe egy prémium autóénál. Jó, mi?

A TikTok generáció menti meg a földet?

Ha utópia vs. disznópia, illik arról is beszélni, hogy ki vagy kik menthetik meg a földet. Nos, erről is bőven hallhattunk nézetek az elmúlt napokban. Egyesek szerint mi, azaz a "mindennapi emberek", mások szerint a giga cégeknek kell összeszedni magukat és megtenni a megfelelő lépéseket.

A szkeptikus "öregek" számára azonban talán meglepő lehet, hogy a nem reprezentatív megfigyeléseink alapján, a speakerek többségének válasza: a TikTok generáció, azaz a mostani tizenévesek, egészen pontosan a 10-14 éves korosztály. Azok a fiatalok, akik már a fenntarthatóság és az energiatakarékosság szellemében nőnek fel.

A kérdés csupán az, hogy addig legalább stand by-on tudjuk-e tartani a földet, ami már csak azért is érdekes felvetés, mert a kb. 10 000 fő befogadására alkalmas Central stage-en külön időt kapott, a népszerű YouTube-os videó fajta, az úgynevezett unboxing, ami nem éppen a takarékoskodásra szólít fel...

Ennek keretében nem más történt, mint hogy az unboxing videókkal foglalkozó youtuber sztárok mutatták be élőben az unboxingolás titkait és mesterfogásait, három okostelefon segítségével. Először egy Oneplus 7T Pro került elő a dobozból, aztán egy Google Pixel 4 XL jött, végül egy iPhone 11 Pro zárta a sort. Hát, reméljük a világ megmentésére is lesz idő az ilyen hasonló, egyébként meglepően élvezetes formátumok nézegetése közben.

Egy dolog biztos, szeretnénk jövőre is ott lenni a Web Summiton! Addig is tarts velünk, hogy ne maradj le semmiről, és kövess minket Facebookon!

blog