Menü

Karácsonyi infografika + 4 design tipp az ünnepekre

Az elképesztően gyorsan fejlődő technika és az egyébként is rohanó hétköznapok ellenére talán a karácsony az év egyetlen időszaka, ami mégis többnyire a hagyományokról szól. Persze ilyenkor is jellemző, hogy az emberek sietnek, de a munkahely helyett, végül mégiscsak az otthon melegében töltik az időt. Minden családnak, közösségnek megvannak a maga hagyományai, amiket évről-évre elővesznek, és decembertől január elejéig a rájuk jellemző légkör veszi őket körül. Ezekhez a szokásokhoz kapcsolódhat a képeslapok, üdvözlőlapok, levelezőlapok kiküldése is. Múlt századinak tűnik? Dehogy! Inkább mondanánk egy kedves hagyománynak, ami bizony még ma is gyakori. Éppen ennek bebizonyítására készült el a karácsonyi infografika, aminek adatai jól szemléltetik, hogy évente még mindig tömegek költenek arra, hogy postai úton lepjék meg szeretteiket. Bár a tendencia nyilván csökken az elmúlt évtizedekhez képest, de érdekesség, hogy az online megoldások térnyerése itt nem akkora méretű, mint más területeken.

karácsonyi infografika

Abban tehát biztosan megállapodhatunk, hogy a hagyományok elengedhetetlenek, azok teszik teljessé az ünnepet és biztosítják a hangulatot, de mizu az újításokkal? Gyorsuló világ, új nézőpont az élet szinte minden szegmensében, de kell-e egy ilyen régi hagyományokra visszanyúló ünnepet is tuningolni? Nem kell, de lehet! Miért ne vihetnél egy kis frissességet, meglepő csavart az egyébként szokásokat tükröző céges anyagaidba például? A karácsony nem csak hópehelyből és szaloncukorból áll, de véleményünk szerint a piros-zöld-arany színkombóhoz sem kell feltétlenül ragaszkodni. Ezért is választottuk a karácsonyi infografika fő árnyalatának a lilát, hiszen ez is ünnepélyes jellegű, mégsem a szokásos. Ha te is vágysz egy kis újdonságra, fogadj meg soron következő tippjeink közül néhányat és biztosan kitűnsz majd, (a csúnya szóval) sablonos tömegből.

Modern hagyományok

Képzeld el a szokásos karácsonyi képeslapokat: adventi koszorú, fenyőág, szarvasok, gyertyák... Mindezt elképesztő zsúfoltsággal elhelyezve és valahova még egy cirkalmas idézetet is besuvasztva. A karácsonyi giccs akár szép és hívogató is lehet, de miért ne használhatnál itt is egyfajta elegáns minimalizmust vagy éppen flat designt, ha a céged egyébként is azt alkalmazza? Természetesen megteheted, hiszen lehet valami ünnepi a giccs nélkül is, elég ha csak egyet-kettőt használsz fel a szokásos elemek közül, illetve a tipográfia is sugallhatja a megfelelő hangulatot a cirkalmas, már-már olvashatatlan betűtípus nélkül is.

karácsonyi infografika - modern hagyományos

karácsonyi infografika - modern hagyományos

Légy nyitott

Nem mindenki ugyanolyan formában ünnepel az időszakban. Gondoltál már rá, hogy az ünnepi üdvözleted nem biztosan talál célba a "Boldog karácsonyt!" formában? Persze nem kérdezheted ki az összes ügyfeledet arról, hogy milyen vallást vagy szellemiséget képvisel, de lehetsz empatikus százféle üdvözlőlap legyártása nélkül is. Amennyiben szeretnél biztosra menni, használd a "Kellemes ünnepeket!" fordulatot. Ezt persze aztán turbózhatod, rakhatsz mellé idézetet vagy bármit amit szeretnél, úgyhogy nevezetjük ezt az üdvözlőlapok jackpotjának is. Ha csak sejted, hogy a partnereid, ügyfeleid között valaki kilóg a karácsonyozók sorából, inkább mindenkinek a fenti formulát küldd.

karácsonyi infografika - kellemes ünnepeket

Színezd újra

A színekről beszéltünk már a korábbiakban is, de szeretnénk újra kitérni rá. A zöld és a piros az ultimate karácsonyi színpárosítás, viszont ha te is szeretnél kicsit újítani, tulajdonképpen bármit bevethetsz. Egy trükk azért van, amit érdemes megfogadnod ahhoz, hogy a megfelelő hatást érd el a mondjuk pink üdvözlőlapoddal. Az ünnepélyességet a legjobban valamilyen fémes, fényes csillogással lehet megfejelni. Passzints egy kis aranyat, ezüstöt, bronzot vagy rezet a kiválasztott színhez és máris sokkal elegánsabb, alkalomhoz illőbb lesz a végeredmény. Még akkor is, ha szürkével dolgozol alapként:

karácsonyi infografika - színek

Légy szellemes

Nagy esély van rá, hogy üzleti partnereidet te is megleped valamivel még az ünnepi leállás előtt. Talán személyesen teszed ezt, mondjuk egy parti keretein belül, de az is lehet, hogy postán adod fel a meglepetéseket. Ugye te is jobban szeretnél elégedett szemekbe nézni, vagy fásult köszönőlevelek helyett a lelkendezést fogadni? Ehhez a legjobb út, ha a szokásos repicuccok és egy (szubjektív véleményünk szerint) béna kísérőcédula helyett, legalább az egyiket valami ötletesre váltod. Mit szólnál mondjuk ahhoz, ha a logózott, valószínűleg fiókban landoló tárgyak helyett valami egyszerűt, hasznosat és nem utolsó sorban kreatívat és olcsót adhatnál? Az ilyen típusú ajándékok közül személyes kedvencünk a természetesen brandingelt befőttesüvegbe töltött forrócsoki alapanyag. Lehet instant kakaópor némi fűszerrel, vagy valódi csoki egész fahéj-/vaníliarúddal, a hatása nem marad el. Ha pedig nincs idő több száz üvegcsét megtölteni, a kísérőcédulát váltsd le egy szintén brandingelt, de az átlagosnál ünnepibbre designolt, különleges és persze megfizethető étel receptre (ne homár vagy libamáj legyen a fő összetevő), amit akár még idén kipróbálhat a megajándékozott. Mit szólsz?

karácsonyi infografika - ajándék

karácsonyi infografika - ajándék

Amennyiben kipróbálod a tippjeinket, főleg az utolsót, ne felejts el képet küldeni nekünk itt kommentben, vagy csatlakozz és töltsd fel bátran az inspirációs Facebook csoportunkba! Nagyon várjuk! :)

12 Design Ideas for the 12 Days of Christmas

blog