Menü

Mit üzen az aláírás?

Az aláírásunk egyedi ismérvünk. Olyan, mint egy logó, egy pecsét vagy éppen az ujjlenyomat. Sokat változik az életünk alatt, és még annál is többet mond el tulajdonosáról. Segítünk megérteni, hogy mit képes az aláírás elmondani rólunk és mit nem.

Grafológiai alapok

A legalapvetőbb dolog, hogy bármilyen fontos is az aláírás, a grafológusok ritkán vizsgálják azt önmagában, átfogó képet ugyanis csak teljes írásmintából lehet nyerni. Az ideális hossz, egy kb. másfél oldalas levél, megszólítással, és alatta az aláírással. Mit hasonlítanak össze ilyenkor? A szöveg jellegzetességeit az aláíráséval! Az aláírással lehetséges csalni, de a teljes szövegkép nem torzítható folyamatosan. Jellegében egy idő után biztosan visszatükröződik a valódi személyiség, ezért fontos hosszabb szöveget vizsgálni. Manapság viszont erre sokszor nincs lehetőség. Nem írunk már kézzel levelet, a szerződések nyomtatott formában készülnek és minden fontos dokumentumot elektronikusan tárolunk, így sokszor csak egy aláírás (vagy szignó) áll rendelkezésre. Természetesen ennyiből is lehet következtetéseket levonni.

Hogy alakul az aláírás?

Általánosságban elmondható, hogy Európában folyóírással tanulunk meg írni, legkésőbb az első osztályban. Ahogy az idő telik persze sokat változik az íráskép, hiszen változik a személyiségünk is. Rengeteg hatás sokféleképpen befolyásolja ezt a folyamatot. Először a tanító(néni) irányít, később a padtársak, valaki, aki izgalmasan írja a nagybetűket és azt igyekszünk átvenni, majd mikor kezd éretté válni az énkép, a legtöbbekben elindul az igény arra is, hogy legyen valami extra, meghökkentő, elegáns vagy egyedi (legalább) az aláírásában. Bármennyire is begyakorlott vagy a teljes írásképtől különböző is az aláírás, sokat elmond a tulajdonosáról. Kifejez valamit, amit az illető szeretne magáról mutatni, legyen az létező vagy áhított tulajdonság. Az aláírásba tehát tudatosan vagy tudat alatt vegyítjük bele, kvázi lerajzoljuk belső érzéseinket, vágyainkat, énképünket, sőt még a szexualitáshoz fűződő viszonyunkat is (lásd az asszonynevek például), aztán mindezt odabiggyesztjük mondjuk egy szerződés alá.

Mit olvashatunk ki az aláírásból?

Aki csúnyán ír és nem fordít figyelmet az aláírás esztétikusságára, az is üzen valamit, méghozzá egyfajta öntörvényűséget vagy türelmetlenséget. Azt üzeni: "úgy írok, ahogy akarok, nem érdekel, hogy nem lehet elolvasni". Ez persze csak egy eset, hiszen egyetlen aláírásból annyi mindent lehet kiolvasni, hogy szinte felsorolni sem lehet. A leggyakoribb tényezőkből az alábbiakra lehet következtetni:
  • a toll rányomásának mértéke: egyenesen arányos a határozottsággal és/vagy agresszióval
  • a felfelé csúszó sorok: optimizmusra, lendületre utalnak
  • lefelé tartó sorok: depresszív állapotra lehet belőle következtetni
  • a név felett lendülő védővonal: kifejezi a vágyat a védettség érzésére
  • a név alatti aláhúzások: egoizmusra enged következtetni
  • a pont a név után: akkurátus, fontoskodó ember jellemzője
  • az áthúzások (f, t betű): dominancia-alárendeltség viszony, a vezetésre való igény mértéke
  • pontosan elhelyezett ékezetek: kontroll, ellenőrzési vágy, precízség jele
  • összkép nagysága, betűméret: arányos a magabiztosság mértékével
  • kezdő lendület mértéke a befejezéshez képest: ahogy csökken, úgy csökken a magabiztosság is
  • a teljes szövegtől való távolság: közelsége a közösséghez való kötődést fejezi ki, a távolság az elkülönülést.
Minden személy akaratlanul is üzen az aláírásban, a szemlélő pedig kis gyakorlással, jó eséllyel olvashat abból. Ez hatalmas előnyt adhat az üzleti életben, így érdemes vele foglalkozni, vagy szakértő segítségét kérni.

Végezetül, íme 17 nagyon híres személy aláírása. Szerinted mit lehet kiolvasni belőlük?

aláírás

17 coolest iconic signatures ranked

blog