Menü

Online videó, mint hirdetési forma? Ezért válaszd

Egyre több vállalkozás veszi fel eszköztárába az online videó hirdetéseket is, legtöbbször viszont rosszul alkalmazzák ezt a remek lehetőséget. Egészen pontosan ahelyett, hogy már eleve a közösségi médiára legyártott, vagy legalább annak platformjaira optimalizált tartalmak helyett, a TV képernyőre, vagy más célra szánt felvételeket töltenek fel az internetre. Ez azért rossz döntés, mert a kettő között alapvető különbségek vannak, így (a vélt) spórolás helyett, egyenesen többletköltséget is generálnak maguknak amellett, hogy nem hozzák ki a lehető legtöbbet a helyzetből. Segítünk megérteni, hogy miért jó az, ha célzottan a social mediára célozva készíted el a videódat:

Pénz beszél:

Kezdjük a legsúlyosabb érvvel: egy online videó költsége jóval kisebb egy hasonló léptékű televíziós reklámétól. Például a TV-be általában ismertebb arcokat keresnek, az online videóknál ez egyáltalán nem elvárás. Online videót egyszerűbb és olcsóbb technikai eszközök felhasználásával is lehet forgatni, ráadásul a jogdíjak is alacsonyabbak az online felületre tervezés esetén. Látható hát, hogy első blikkre is vannak előnyei az online videó leforgatásának, de ha továbbgondolod, egy egyszerű matekozással rájöhetsz, hogy ez csak a kezdet: mivel eleve spórolsz a költségek nagy részén, miért ne gondolkodhatnál akár egy folytatásos, egymásra épülő videós tartalmi stratégián, aminek hála hónapokig megvagy a hirdetési kreatívok mizériájával?

Az alapok:

Az online videó atyja, a YouTube legelterjedtebb és egyben leghatékonyabb hirdetési lehetősége a preroll hirdetés. Tudod, ez az, ami alatt mindig türelmetlenül dobolsz az asztalon, amíg megnézheted a videót, amire rákerestél. A lényege, hogy a nézőnek 5 másodpercet mindenképp meg kell tekinteni, majd ezután dönthet úgy, hogy tovább nézi vagy átlépteti a hirdetést. A YouTube-on kívül azonban már a Facebook is tett lépéseket a videós hirdetések felfuttatása érdekében. Jó példa erre a nem is olyan régen bevezetett megoldása, az automatikusan elinduló videók megjelenése. Nagyon fontos, hogy mindkét esetben csak a megtekintett videók után kell fizetned (CPV = Cost Per View), ráadásul kifejezetten olcsónak is mondható a műfaj, hiszen a költség lemehet akár 5 Ft/videó megtekintés alá is! Két dolog van, amire elengedhetetlen, hogy figyelj:
  • Preroll hirdetések esetén már az első 5 másodperc tartalmazzon olyat (vizuális elem, zene, meghökkentés, egyedi ajánlat stb.), ami arra motiválja a nézőt, hogy ne kattintson a tovább gombra!
  • A Facebooknál pedig biztos észrevetted már, hogy az automatikusan induló videók alatt nincs hang, ezért nem ajánlott olyan felvételeket készíteni, amiben a hang viszi a stafétát. Próbálj inkább olyat, ami már látványában is azért kiált, hogy halld is!

Kreativitás és interaktivitás:

A TV-vel ellentétben egy online videó esetében nem kerül többe a hosszabb reklám, így nagyobb tér nyílik a kreativitás kiélésére. Ami pedig ennél is jobb, hogy az online videók könnyen interaktívvá tehetőek, vagyis a néző akár saját maga befolyásolhatja a videó menetét, maga fejezheti be a történetet. Passzív nézőből így könnyedén aktív szereplővé válik, ami növeli a márka iránti elköteleződés mértékét. Talán nem találkoztál még ilyen hirdetésekkel, úgyhogy egeret, érintőképernyőt, touchpadet elő:

Pontosság:

A televíziós hirdetések a nagyközönségnek szólnak, milliók látják egyszerre, ám ez azt is jelenti, hogy rengetegszer adják le feleslegesen, hiszen a célcsoport talán nem is figyel éppen. A videós online hirdetések ezzel szemben elképesztően pontosan célozhatók, így az üres megtekintésekért nem kell fizetned! Egy hirdetési kampány során ráadásul több kreatívot is futtathatsz párhuzamosan, így tesztelheted, melyik illeszkedik pontosabban a szegmensed igényeihez.

Végezetül a vírusról:

Amennyiben sikerül a jól elkészített tartalmad pontosan célozva meghirdetni, elérheted akár azt is, hogy a vonatkozó költségeid a nullához konvergáljanak. Egy bizonyos nézőszám után ugyanis a közönség magától osztja majd, vagyis vírusossá válik. Nézd csak ezeket itt:

blog