Sütik kezelése

Prezentációkészítés tippek, hogy lenyűgözd a közönséged

Szerző: ,
prezentációkészítés

Voltál már olyan helyzetben, hogy egy csapat embernek kellett előadást tartanod?  Prezentáció közben elmehet a hangod (főként az idegesség miatt), a laptopoddal gondok lehetnek és a lábad csak nem akarja abba hagyni a remegést. Ismerős ugye? Igen, sajnos ezek a dolgok előfordulhatnak, de szerencsére van néhány dolog, amitől megóvhatunk.

prezentáció készítés

Ha nem is vagy gyakorlott a prezentációkészítésében, akkor is láthatod, hogy ez a kép egy rossz diasor kezdete. Olyan korban élünk, ahol a vizuális tartalmak megjelenítése egyre fontosabb, ezért az első dolog amire figyelned kell az a jó megjelenés.

Az iskolákban sajnos nem tanítják meg külön, hogyan kell egy ütős prezentációt elkészíteni, ezt hosszú idő alatt lehet csak elsajátítani, de mi most segítünk neked.

prezentáció készítés

How to wow! with a presentation

Hogy miért is számít annyira egy jó prezi?

Az amúgy is jó előadást egy jól összeállított prezentáció még jobbá tehet. A vizuális lenyűgözés még több embert csábíthat oda és minden egyes szót, ami elhagyja a szádat inni fogják. Vegyük például azt, ha egy sima fehér alapú diasort csinálsz Times New Roman betűtípussal. Te mire gondolnál? Arra, hogy unalmas, szinte az első 5 percben elvesztenéd a fonalat és nem is figyelnél, még akkor sem, ha a világ legjobb előadója állna előtted.

Ezért gondoltuk azt, hogy összegyűjtünk pár lehetőséget, amivel biztosan nem foghatsz mellé az előadásodon.

1. Válassz könnyen olvasható betűtípust

prezentáció készítés

The ABC’s of Living a Healthy Life

Ne válassz túl díszes betűtípust, mert figyelned kell arra is, hogy a közönségnek olvasható legyen a szöveg. A legjobb választás a Sans Seriff betűtípus lehet, mert jól olvasható és azok is látni fogják, akik a hátsó sorban ülnek.

2. Figyelj a lényegre

Mielőtt elkezdenéd a prezentáció elkészítését, gondolj a céljaidra. Mi pontosan a szándékod, mit szeretnél elérni? Ez alapján kell összeállítanod és kiemelned a legfontosabb részeket, olyan hívószavakat kell találnod, amiről a hallgatóság is azonnal asszociál az általad gondolt dologra.

prezentáció készítés

12 Ways to Increase Your Influence at Work

3. A fő gondolat

Nem kell teleírnod a diasorokat, ahogyan már korábban is említettük elég ha rövidebb megjegyzéseket állítasz össze, olyan 6-10 szó az ideális. A közönség úgyis arra fog figyelni amit beszélsz, ha a diasort néznék, ott elég a hívószavaknak lennie.

prezentáció készítés

10 Better Ways to Add Text to #Images

4. Használj jó minőségű képeket

A professzionális megjelenéshez elengedhetetlen a jó minőségű kép. Használj nagy felbontású képeket, amiknél egyezik a színösszeállítás is. A szövegre is ügyelned kell, hogy ne olvadjon bele a képbe teljesen mert akkor rosszul olvasható lesz!

prezentáció készítés

10 Things To Be Thankful For by: @empoweredpres

5. Válassz egy szelektív színösszeállítást

Ha túl sok színt használsz az nagyon figyelemelterelő lehet, szűkítsd a lehetőséget három színre amelyek előtérbe fognak kerülni az előadásod során. A képek harmonizáljanak a színpalettával és nem kell attól megijedned, hogy állítgatni kell a kontrasztot. Miközben a színeket állítgatod győződj meg róla, hogy a felkerülő szöveg megfelelő távolságra lesz egymástól és nem fog összefolyni.

prezentáció készítés

Our World is Hungry

6. Legyél következetes

Tartsd a diák következetes megjelenítését. Képek, színes programok, háttérképek, betűtípusok, elrendezés, keretezés és a logó elhelyezése mind azonos stílusra épüljenek.  Ne felejtsd el, hogy a képek ugyanarra a  témára épülnek de bizonyos szempontból megjelenhetnek változtatások.

Néhány tipp:

  • használd ugyanazt a bannert vagy címet az összes diára
  • a háttér mindenhol legyen ugyanolyan
  • figyelj a betűtípusra

Hogy ne kelljen minden egyes diát újra tervezned, mentsd el a sablont. Így sokkal egyszerűbb dolgod lesz!

prezentáció készítés

15 Quotes To Nurture Your Creative Soul!

7. Vonzó borító

A borító lesz az, ami által azonnal döntenek az emberek, hogy érdekelni fogja-e őket az előadás. Gyakran hallani a mondást, hogy az emberek a borító alapján ítélnek, és egy ilyen helyzetben ez a kijelentés abszolút megállja a helyét. A következő előadás bevállalta az eklektikus stílust, a nem túl szúfolt szöveggel. Színek szempontjából is tökéletes, mert a kék és bézs szín bizalmat sugároz.

prezentáció készítés

How To Win That Next Sales Presentation

8. A filter a barátod

Használd őket, hogy fokozd a hangulatot a képeknél és hozz létre egy tökéletes hátteret. A szűrők egységessé teszik majd a képeket, ezért jó ha mindegyikre ugyanazt szerkeszted.

prezentáció készítés

3 Storytelling Tips – From Acclaimed Writer Burt Helm

9. Zárd le egy felhívással

A záró diának erőteljesnek kell lennie! Fontos, hogy még egy utolsó benyomást tegyél a nézőkre. A kérdés, hogy mit akarsz, hogy mire emlékezzenek?

prezentáció készítés

The X factor: The Secret to Better Content Marketing

10. Oszd meg

Ha szeretnéd megosztani az elkészített prezentációd akkor erre a legmegfelelőbb hely a SlideShare oldala. Az online nézettségedet tudod növelni, így még többen ismernek majd meg és  ez jót tesz a hírnevednek.

A feltöltésnél figyelj a következőkre:

  • Adj meg  címet és leírást
  • Kategorizáld SlideShare-en
  • Adj hozzá tageket

Majd oszd meg a szociális média profilokon, mint a Twitter, Pinterest, LinkedIn, Facebook és a Google+.

prezentáció készítés

20 Inspirational Leadership Quotes

A jó prezentációkészítés mostantól nem jelent majd kihívást, hiszen ezekkel az apró de lényeges változtatásokkal, már nem kell azon aggódnod, hogy unalmas lesz az előadásod. Legyél egyetemista vagy profi előadó, jó ha a prezentációknál is követed az aktuális trendeket!

Presentation Design 101: How to build presentations that really engage [with templates]

Keep audiences visually engaged with a slick, well


Hasznosnak találtad a bejegyzést? Csatlakozz hozzánk facebook csoportunkban vagy like-old az oldalunkat, hogy elsőként értesülj a webmarketing világát érintő hírekről.

Ajánlott bejegyzések