Tüzes spanyol design technikák

Szerző: admin,
design technikák

“A spanyol kultúra minden, csak nem unalmas!”

Ínycsiklandó ételek, hipnotizáló flamenco táncosok, őrült fesztiválok ez csak néhány példa abból, amit a spanyol kultúra kínál nekünk. Még az építészetében is fel lehet fedezni az egyediséget,  gondolunk itt a Sagrada Familiára, de ide sorolhatóak még a szállodák, épületek, amelyek közül egyiket sem mondhatjuk szokványosnak. A tüzes Spanyolországban izgalmas megközelítések és design technikák állnak a rendelkezésedre, hogy te is inspirációt szerezz és alkoss.

1. A vörös szín erőteljes használata

spanyol design

 

spanyol design

A mondás úgy tartja, hogy ha nem tudod nagyítani, akkor vörösre kell festeni! Ez különösen a spanyol designra igaz. A különböző stílusú darabokban mindig egy közös dolog van, és az a vörös szín. A spanyol design nem követi a szabályokat. A két fenti képen látszik, hogy két különböző spanyol tervezője van. Bár felfedezhetőek a formai különbségek, viszont az igazi spanyol vért nem lehet elfojtani, és a tervezők sem tudták megtagadni származásukat. Ha úgy gondolod, hogy kipróbálnád a vörös színt, akkor csak óvatosan, mert nagyon erőteljes és pontosan át kell gondolnod, hogy mihez szeretnéd felhasználni. Ne felejtsd el a legfontosabbat, hogy márkád szempontjából nagyon fontos a megfelelő színek kiválasztása!

2. Textúra, mint design elem

spanyol design

spanyol design

A különböző struktúrákat grafikai elemként szokták felhasználni, ami igazán érdekes, hiszen nem ehhez szoktunk. Ezeket a különféle textúrákat nem egy előre megtervezett lehetőségekből álló internetes könyvtárból kölcsönözték, hanem ők maguk alkották meg, az érzéseik vezérelték őket.

Vegyük például az első képet, amelyet egy rizs csomagolásához tervezték. Gondoljunk csak bele mennyire más érzést válthat ki, amikor feltűnik a szöveg és a csomagolás.

Ha hasonlót szeretnél létrehozni, akkor gondolj arra, hogy mit szeretnél közvetíteni, mi az amit elakarsz adni és, hogy illeni fog-e az adott termékhez. Ha szeretnél ezzel kísérletezni, akkor a legjobb módja egy fehér lap és egy zsírkréta. A többi rajtad múlik!

3. Bold betűtípus 

spanyol design

spanyol design

A bold betűtípus használata nem áll messze a spanyol designtól. A legnagyobb márkák is előszeretettel használják. Elég sok helyen fedezzük fel Spanyolországban például a könyveken és plakátokon is. Mesterien beállított karakterek a különböző brandeken.

Ez a típus-centrikus beállítás segít abban, hogy könnyebben kommunikálj a közönségeddel. Egy típusra koncentrálva az embereknek is könnyebben átjön majd, hogy mi  célod a termékeddel. Biztos lehetsz abban, hogy ha a bold betűtípust használod, akkor bizony nem fogják tudni elkerülni a potenciális vásárlók. Elég nehéz lenne nem észrevenni egy 100 pt+ méretet, ugye?

Azt mondják, hogy a tipográfiában a legnehezebb, amikor kialakítasz egy új betűtípust. Ne hagyd, hogy ez megfélemlítsen, hiszen csak három dologra kell összpontosítanod: kerning, tracking és leading.

4. Halvány színek

spanyol design

spanyol design

A spanyolok színhasználata, még a halvány pasztell színeknél is erősnek mondható. Bár ezek világos színek, mégis vibrálónak érezhetjük őket. Mondhatni, hogy ők nem állnak be a sorba és pontosan ezért a halvány színektől sem a megszokott lágyságot fogjuk visszakapni.

Használhatod őket kiegészítésként, analógként vagy hármas színpalettaként, de a lényeg ugyanaz lesz: a színek erőteljesek maradnak. Ha szeretnél hasonló színekkel dolgozni, akkor azt javasoljuk, hogy nyugodtan próbálgasd, és ha erősebbek lesznek a kelleténél, akkor halványíts. Bizonyosodj meg róla, hogy a különböző színek jól fogják kiegészíteni egymást.

5. Gyönyörű minták

spanyol design

spanyol design

Rengeteg különféle minta látott napvilágot Spanyolországban az elmúlt időszakban. Néha összeegyeztethetetlen dolgok szerepelnek együtt mint például a fenti képen látható gördeszka, amin baconok szerepelnek, máskor pedig letisztult mintákat láthatunk. A két fenti példán alapulva nem kell ennyire drasztikusan felfogni a dolgokat, a mintáknak nem kell uralkodniuk. Te választhatsz, hogy hogyan akarod őket használni, akár másodlagos design elemként is felhasználhatod őket, akár belső dekorációnak is használhatod csomagoláshoz, de mondjuk könyvek belsejébe is. A mintáknak nem kell mindig ugyanolyaknak lennie, egy kis káosszal még érdekesebbek lehetnek. Különböző módon elhelyezve finom ellentmondást tudsz megteremteni.

Összegzés

Reméljük sikerült megtalálni azt a design technikát, ami leginkább elnyerte a tetszésedet és ezzel hozzásegítettünk az újabb ötletekhez. A lényeg, hogy egy kis káosz sosem árthat!

Amennyiben  szeretnél még több ötletet vagy inspirációt szerezni, csatlakozz hozzánk Facebook csoportunkban, az Online Marketing Inspirációkban és gyere el a workshopunkra!

Graphic Design From Around the World: Spanish Design


Ajánlott bejegyzések