Sütik kezelése

Funkcionális tervezés

A megfelelő alap

Az emberek többsége nem szereti az időigényes, nagy alaposságot kívánó feladatokat, pedig sokszor emiatt bukhatjuk el a várt sikert. Ilyen a funkcionális tervezés, azaz a specifikáció írás is, amit általában azért hagy ki a többség, mert látszólag időt spórolnak vele. Rossz kezdés. Fontos kiemelni, hogy kihagyni a specifikáció írását a létező legnagyobb kockázatvállalás, amit egy projektben tehetsz. Gondolj csak bele: ha házat építesz/építtetsz, akkor is a tervezés az első lépés. Biztosan nem költöznél olyan házba, amit a mérnökök nem rajzoltak le, nem nézte meg statikus és nem lett körültekintően kivitelezve. Persze a projekted nem omlik rád, ha nincs elég jól elő- és elkészítve, de az üzleted könnyen csődbe juthat!

A későbbi sikerekért

A specifikáció megírása tartalmazza ugyanis mindazokat az irányelveket és pontokat, amik alapján akik dolgoznak rajta, tudni fogják, mikor milyen stádium következik. Ha nincs specifikációd, akkor mindez a kommunikáció – hiszen kell – megtörténik, de ad-hoc jelleggel. Az előzetes egyeztetés helyett kérdések miatt akadhat meg a munka. Rosszabb esetben a végeredmény nem lesz az igazi: funkcionálni fog, de további problémákat generál.
A következő fontos ok a specifikáció készítésére, hogy nélküle nincs ütemterv. A timing hiánya nem jelent problémát, ha évekig szeretnél valamin dolgozni, de a valódi üzleti életben szinte minden esetben muszáj tudnod, hogy mennyi ideig tart mondjuk a fejlesztés.

Alapvetően két fajta specifikáció típust különböztetünk meg:

     1: Funkcionális: leírja a termék működését a felhasználó szemszögéből. Nem foglalkozik azzal, hogyan lesz ez megoldva, a tulajdonságokról beszél. Menüket, képernyőket, ablakokat határoz meg.
   2: Technikai: bemutatja a konkrét megvalósítást. Adatstruktúrákról beszél, relációs adatbázis modellekről, a programnyelvek és eszközök és algoritmusok között választ.
Terméke válogatja, hogy mikor melyikre, esetleg mindkettőre szükség van-e, de ha Te nem vagy benne biztos, majd mi segítünk! Ne hagyd, hogy a tervezés hiánya miatt bukd el az üzletet, fordulj hozzánk és légy biztos a sikerben!

FUNKCIONÁLIS TERVEZÉSRE VAN SZÜKSÉGED?

Kapcsolódó esettanulmányok

WebEye International

WebEye International

Megnézem

BestCamion

Megnézem

CÉH

Megnézem