Menü

WordPress optimalizálás - oldal vagy bejegyzés?

A WordPress oldalak és bejegyzések közötti, a keresőoptimalizálást érintő különbségek alapvetően abból adódhatnak, hogy milyen sablont használsz és annak milyenek a SEO beállításai. Erről persze nem lehetne túl sokat írni, úgyhogy máris mutatunk néhány olyan fontos, nem teljesen magától értetődő eltérést, amik sokkal inkább a keresőoptimalizálás strukturális kérdéseihez kapcsolódnak. Kezdjük az oldalakkal:  

Oldalak

A WordPress oldalak statikus tartalmak, azaz nem dátumfüggők. Egyszerűen és hatékonyan használhatóak, de arra érdemes figyelni, hogy egyes oldalak alapesetben nem feltétlen jelennek meg a főoldalon, és nem feltétlen kapnak belső linkeket, hiszen nem sorolódnak kategóriákba, pedig ahhoz, hogy egy oldal jó helyezést érhessen el, gondoskodni kell a megfelelő linkeléséről! Éppen ezért WordPressben az oldalakat a főmenüben helyezd el, így lehetségessé válik az, hogy mégis nagy belső linkerővel rendelkezzenek. Ha ez nem lehetséges, akkor az úgynevezett sarokkövezési technikát kell használni, vagyis a kiválasztott kulcsszóra létrehozni egy oldalt, amely lehetőség szerint egyedi, magas minőségű tartalommal van feltöltve, és ezt a kész oldalt meglinkelni a releváns, belső blogbejegyzésekből. A fenti technika abban az esetben is hasznodra válhat, ha valamilyen témában hosszú távon szeretnéd uralni a találati listát, a sarokkövezés használatával az aloldalad kevésbé lesz kitéve a Google vonatkozó algoritmusának.  

Bejegyzések

A blogbejegyzések egyik legfontosabb sajátossága az, hogy az oldalakkal szemben, dátumhoz kötődnek. A WordPress blogbejegyzések automatikusan kapnak egy dátumot, amit a keresők is érzékelnek és gyakran meg is jelenik azt a találati listán. Ez a tényező nagyon fontos a rangsorolásban, hiszen egyes témáknál a Google kiemelt figyelmet fordít a publikálás időpontjára. Az ilyen témáknál tehát érdemes blogbejegyzés formátumot használni, de arra is fel kell készülni, hogy a cikk öregedésével a hátrasorolódás is együtt jár. Itt tehát inkább a gyorsan lecsengő forgalomra számíthatsz. Természetesen a cikkeket folyamatosan frissítheted is, de ez csak korlátozottan, a bejegyzés bázis méretétől (is) függően használható módszer. Azonban, ha a blogbejegyzésed linkeket is szerez, akkor ellenállóbbá válik az öregedésnek, vagyis hatékonyabban tudja őrizni a pozícióját. A másik fontos különbség blogbejegyzések és oldalak között az, hogy az előbbiek kategóriákba és címkék alá sorolható, ami a belső linkelés miatt fontos, ugyanis így javítható vele a rangsorban elfoglalt helyezés.   Aki kezdő a keresőoptimalizálás terén, annak inkább a blogolás ajánlott, aki viszont már haladó szintre lépett, annak az oldalak használatát javasoljuk a megfelelő belső linképítéssel és rendszeresen írt blogbejegyzésekkel kiegészítve.

Amennyiben szeretnél jobban képbe kerülni a WordPress használatával kapcsolatban, gyere el az Online Marketing Inspirációk workshopunkra, ahol ez is téma lesz!

blog