Menü

10 érdekesség a Twitter 10. születésnapja alkalmából

Tíz éve, hogy Jack Dorsey a Tiwtter társalapítója elsütötte a világ első csiripelését. Az akkor még csak öt szóból álló üzenettel nem is sejtették, hogy kommunikációs forradalmat hoznak létre. Ma már 24 óránként 500 millió tweet kerül fel a világhálóra és az egyik kedvelt formája a gondolataink megosztásának. A 10. évforduló alkalmából 10 érdekességet osztunk meg a Twitterről. twitterthankyou

1. Majdnem a Friendstalker nevet kapta

Azért elég ijesztőnek hangzik elsőre nem? Ha Evan Williamsen múlna, akkor mindannyian friendstalkerek lennénk és nem csiripelők. Szerencsére nem csak mi találtuk ezt érdekes elnevezésnek, hanem a többi társalapítónak sem nyerte el a tetszését. Itt nem ért véget még a vita, mert a papíron szerepelt még a twitcher és jitter elnevezés is. Végül a platformot Twitternek nevezték el és ebben nagy szerepe volt a jelentésének is: a fény csiripelésre készteti a madarakat; nyugtalanság vagy izgatottság; lebegés.

2. A kék madárka egy sport legendáról lett megtervezve

Igen, a kis kék madárka egy emberről lett megalkotva, aki egy igazi kosárlegenda a Boston Celtics egykori játékosa Larry Bird. Ezt a társalapító Biz Stone meg is erősítette a twitteren. tweet

3. Nem a Twitter találta fel a hashtaget

Akik azt hitték, hogy a hashtag újkeletű dolog és a twitter nevéhez fűződik, azok tévedtek. A hashtag története 1988-ra nyúlik vissza, amikor az emberek a chat szobákban használták ezeket a beszélgetéseikben. Az első hashtag 2007-be került be a twitterbe, amikor Chris Messina tett egy javaslatot a használatára, hogy mi lenne, ha a hashtageket egy kalap alá vennék. Így egyszerűbben lehet keresni a címkék között.

4. Katy Perry büszkélkedhet a legtöbb követővel

A listavezető a pop énekesnő, akinek majdnem 85 millió követője van. Ez több, mint azoknak az embereknek a száma, akik Egyiptomban élnek. Az ezüst érmet Justin Bieber kapja, akinek 77 millió követője van, majd Taylor Swift következik 73 millióval. Érdekesség, hogy a leginkább követett márka a Twitteren nem a Twitter, hanem a YouTube 61 millió követővel.

5. Az ötlet egy játszótéren született meg

Szinte legendákat hallani a legtöbb start-up vállalkozásról, hogy hogyan is születtek meg, de szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy nem minden ötlet születik hipster bárokban és kávézókban, ahogyan azt a legtöbben gondolják. Példa erre a Twitter. Dorsey elmondta, hogy az ötletét először egy játszótéri csúszdánál osztotta meg.

6. A legtöbbet tweetelt tweet

Igen, a 2014-es Oscar selfire gondolunk, amit Ellen Degeneres hozott össze. Ez akkor felrobbantotta az internetet. A tweetet a The Ellen Show töltötte fel és közel 3,4 millióan retweetelték. tweet2

7. A 140 karakteres limit

Egy átlagos mobil üzenetben 160 karaktert tudunk felhasználni, a Twitter megalkotói viszont úgy gondolták, hogy a twitteren felhasználható limit 140 karakter lesz. Ha belegondolunk ez teljesen jogos, a twitter rövid gondolatok megosztásáról szól és nem egy több soros fejtegetésről. Rövid és velős gondolatok, amiket futtában is elolvashatunk.

8. Ki az a Noah Glass?

Biztosan hallottál már a nevéről. Ő is a Twitter egyik alapítója, de társai kirúgták a cégtől. A San-Francisco-i születésű fejlesztő szívszorító története az elfelejtésről és árulásról még címlapra is került 2011-ben. A Twitter oldalán a bemutatkozása így hangzik: „ I started this”.

9. Profittermelés

A mai világban azt gondolnánk, hogy hatalmasat kaszálnak az ilyen globális méretű platformok, pedig nem. Az igazság az, hogy annak ellenére hogy hatalmas felhasználói bázissal rendelkezik a cég nem nyereséges. A bevétel kiesése igen nagy és jelenleg egyharmaddal kevesebb, mint a 2013-as novemberi tőzsdén.

10. Twitterpated

Elsőre furán hangozhat ez a kifejezés, de Dorsey elmondja, hogy mit is jelent az ő szemszögéből: az az érzés, amikor az információk annyira elárasztanak, hogy izgatottságod miatt, elfelejted megosztani vagy tweetelni. Tehát a felgyorsított világunkban az információ áradat miatt, lehet elfelejtünk számunkra vagy mások számára fontos dolgokat megosztani a minket követőkkel. Te fogod használni?  

Amennyiben érdekesnek találtad cikkünket és szeretnél hasonlókat olvasni, esetleg egy kis inspirációra vágysz, bátran csatlakozz az Online Marketing Inspirációk nevű csoportunkba!

10 Interesting Facts About Twitter on its 10th Birthday

blog