Menü

A mobil betöltődési sebességet nézi az új Google algoritmus

Azt már biztosan nem kell megmagyarázni, hogy a 21. században az emberek tényleg a lehető leggyorsabban szeretnék megtalálni a neten azt, amit keresnek. Bár szerintünk ez nem igényel extra magyarázatot, de az előbbieket tanulmányok is igazolják. A betöltődési sebességet persze már régóta használják a rangsorban, de eddig az asztali keresésekre koncentráltak.
"Ma bejelentjük, hogy 2018 júliusától kezdve az oldalsebesség a mobilkeresések rangsorolási tényezője lesz." / Google
Arra ösztönözzük a fejlesztőket, hogy széles körűen gondolkozzanak arról, hogy a teljesítmény hogyan befolyásolja a felhasználók élményét, a végső kivitelezésnél pedig ezt helyezzék a középpontba - írják a hivatalos blogban. Mindazonáltal azt is megírták, hogy a Google nem jelzi majd hivatalos formában, amikor egy weboldalt hátrányosan érint az új algoritmus, viszont ajánlanak néhány eszközt, amik lehetővé teszik az oldalsebességgel kapcsolatos problémák felfedezését:
  • Lighthouse: egy nyílt forráskódú bővítmény a Chrome böngészőkhöz a fejlesztők számára.
  • Chrome felhasználói élményjelentés: a legfontosabb felhasználói élményminták nyilvános adatait tartalmazza a népszerű webhelyek célállomásai számára. (Kis látogatószámú oldalak esetében sajnos kevés hasznunk van belőle).
  • PageSpeed Insights: egy eszköz, amely azt jelzi, hogy az oldal milyen jól működik a Chrome UX jelentésében, és javaslatot tesz a teljesítmény optimalizálására.
A Google kommunikációja alapján úgy tűnik a Speed Update algoritmus csak a kritikusan lassú oldalakat bünteti majd, mindazonáltal természetesen mindig érdemes fejlődni és fejleszteni.

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Csatlakozz Facebook csoportunkba és oszd meg a véleményed!

Using page speed in mobile search ranking

blog