Menü

Adtál már elő konferencián? Sophia igen, pedig ő egy robot!

Tavaly mi is jártunk a Web Summit-on, ahol elképesztőbbnél elképesztőbb előadásokat élvehettünk, így idén sem számítunk másra. Van azonban egy téma, amit borzongató izgalommal várunk, a mesterséges intelligencia.
"Barátok és segítők lehetünk" - Sophia a Robot / Web Summit 2016
A robotok ugyanis régen kiléptek a moziászonról és bár sokáig (nem is olyan) egyszerű gépek formájában jelentek meg, mostanra sokuk olyan emberi arcot öltött, hogy első blikkre felismerni is nehéz, nem egy embertársunkról van szó. Különösen igaz ez akkor, mikor érdekes prezentációt hallgatsz a világ egyik legelismertebb szakmai csúcstalálkozókján (Web Summit) és rádöbbensz: aki beszél, bizony robot. Bevalljuk, számos rémálmunk témája volt a jelenség, és most sem tartjuk kifejezetten szívderítőnek, de mindenképpen elképesztő teljesítmény egy ilyen humanoid és már-már ember agyú gép megteremtése.

Sophia a robot, a Hanson Robotics mondhatni elsőszülött gyermeke, legalábbis olyan értelemben, hogy ő az első "legemberibb" gép. Elképesztő mimikával, interaktivitással és esztétikus megjelenéssel büszkélkedhet (már ha rajta van a parókája).
"A mesterséges intelligencia embereket szabadít fel a munkából." - Ben Goertzel / Hanson Robotics
mesterséges intelligencia web summitSophia a társaság legfejlettebb és leghíresebb robotjai közé tartozik, akik olyan kifejezőképességgel rendelkeznek, amelyet a világ eddig nem látott roboton. Képesek szimulálni az arckifejezések teljes skáláját, követni és felismerni az arcokat, felvenni a szenkontaktust és beszédeket tartani! Sophia 2016 márciusában debütált, azóta pedig keresett média-személyiséggé vált. Számos sajtótájékoztatót tartott, és több mint egymilliárd követőt gyűjtött össze a CNBC online lefedettségén. Más celebekhez hasonlóan ő is megjelent a legnézettebb televíziós show-kon, köztük a CBS 60 Minutes Charlie Rose-zal, a Tonight Show-ban, Jimmy Fallonnal, illetve vitaindító előadója volt a már említett Web Summitnak, ahol idén is találkozhatunk vele. Nem mellesleg szerepelt az ELLE magazin címlapján is, hiszen szépsége, a hihetetlen emberi hasonlatossága, kifejezőereje és "szelleme" elbűvölte a világot. Mindemellett növekvő intelligenciája és története, mint fejlődő robot, lehetővé teszi számára, hogy egyesítse és építse az emberi kapcsolatokat tekintet nélkül az életkorra, a nemre vagy a kultúrára. A humanoid robot topic persze számtalan kérdést vet fel:
  • Jóra vezet az alkalmazásuk?
  • Kell félnünk a gépek lázadásától?
  • A valódi emberek elvesztik a munkájukat?
  • Etikus emberi tulajdonságokkal felruházni a gépeket?
  • Hogy élhetünk velük együtt a jövőben?
  • Emberszámba kell venni őket?
  • Stb.
Nem tudjuk, de biztosak vagyunk benne, hogy mindegyik megválaszolásra kerül a Web Summit 2017 alkalmával. Mi ott leszünk és beszámolunk róla!

Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál hasonlókat? Csatlakozz hozzánk Facebookon!

Kép - CNBC

blog