Sütik kezelése

Buyer persona – találd meg a tökéletes vevőt

Szerző: ,
buyer persona

Megtalálni a tökéletes ügyfelet a social mediában egyet jelent a “megtalálni a tűt a szénakazalban” mondással. Ugyanakkor, ha a buyer persona lehetőségét alkalmazod a marketingedben, akkor ez azt jelenti, hogy egy óriási mágnessel haladsz a szénakazal fölött, hogy megtaláld azt a bizonyos tűt.

Valószínűleg sosem tetted fel magadnak a kérdést, hogy:

Miért csinálod?

A social media kifejezés szinte mindent átfog. A potenciális ügyfél minden típusra igaz lehet, és jogosan gondolkozol azon, hogy tudnál csak egy részre koncentrálni? A legfontosabb kérdés a marketing stratégiád felépítésében, hogy ki lehet az az ember akit érdekelhet a terméked? Hogy egy kicsit közhelyesek legyünk élnünk kell a régi mondással, miszerint az ördög a részletekben rejlik, tehát figyelembe kell vennünk az alkotóelemeket, ugyanis minden apróságnak jelentősége van.

Itt jön képbe a buyer persona.

Meg kell értened, hogy mi lehet a célzott piac és innen kell felépítened a stratégiádat. A tartalom létrehozásán át a megosztásig, a képek használata vagy éppen a színpaletta kiválasztása, betűtípusok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a megfelelő célközönséget bevonzd. A következő kérdésekkel megnézzük, hogy hogyan is vágj bele, mert ha ezeket pontról-pontra követed, akkor nem foghatsz mellé!

1. Hozz létre egy kitalált személyt. – Ez lehet akárki, például Sir Lancelot vagy akit csak szeretnél.

2. Hány éves lehet ez az ember? – Legyen mondjuk 27 éves.

3. Családi állapota? Házas? Vannak gyerekei? Netán szingli? Határozd meg és írd le!

4. Milyen oktatási intézményekben tanult? – Mit tanult? Érettségije van, vagy egyetemi diplomája?

5. Hol él? – Saját lakása van? Albérletben lakik vagy otthon? Ha megvan, hogy hol élhet, akkor csak annyit kell tenned, hogy ezeket az adatokat is felírod.

6. Mivel utazik? – Kocsi? Busz? Metró? Vonat? Limuzin? Esetleg magángépe van? Ha van saját járműve, akkor milyen márkájú? Ha ezt eldöntötted, akkor csak leírod, hogy Sir Lancelot a lakása és munkahelye között egy biciklivel hasít.

7. Munkája? – Vezető vagy szabadúszó? Ki az ideális ügyfél számodra? Milyen típusú dolgozókat szeretnél megszólítani?

8. Mennyi az átlagos éves keresete?– Két millió? Esetleg három?

9. Hol dolgozik? – Milyen környezetben? Hivatal? Studió? Vállalkozó? Mekkora a cég, ahol dolgozik?

10. Milyen eszközöket használ? – Ide bármi belefér. Lehet szoftvertől kezdve bútorokig bármi, amivel definiálni tudod a személyiségét.

11. Mit visel? – Inkább a lazább Vans cipősök közé tartozik vagy a kifinomult Gucci hordók táborát erősíti? Hogyan néz ki az outfitje?

12. Miket olvas? – Fitness magazin? Üzleti magazin? Folyóiratok?

13. Miket hallgat? – Milyen stílusokat kedvel? Rock? Pop? R’n’B?

14. Hobbija? – Miket csinál szabadidejében? Kirándul? Fut? Olvas? Szerinted mi érdekelheti őt?

A fentiek alapján elkészítheted Sir Lancelot profilját. A kérdésekre válaszolva percek alatt kész egy potenciális vevő személyisége és innentől kedzve már csak azon kell gondolkoznod, hogy egy ilyen típusú embert hogyan tudsz a legkönnyebben elérni.

Ez nem csak abban fog segíteni, hogy kiket kell megcéloznod, hanem a fogyasztói pszichológia mögé is jobban betekinthetsz. Mik állhatnak a háttérben, hogy valaki mit szeret és mit nem? Hogyan tudjuk elérni, hogy tetsszen nekik a termék vagy szolgáltatás?

A Persona Generator segítségével létre tudsz hozni profilokat és alkalmazhatod majd őket a későbbiekben. Ez a technika segíthet abban, hogy jobban megértsd és könnyebben megszólíthasd az embereket!

Amennyiben szeretnél még több ötletet vagy inspirációt szerezni, csatlakozz hozzánk Facebook csoportunkba, az Online Marketing Inspirációkba!

How To Find the Right Customer With Buyer Personas

konferencia


Hasznosnak találtad a bejegyzést? Csatlakozz hozzánk facebook csoportunkban vagy like-old az oldalunkat, hogy elsőként értesülj a webmarketing világát érintő hírekről.

Ajánlott bejegyzések