Menü

A Facebook keményebben veszi fel a harcot a gyűlöletbeszéd ellen

A Facebook át akarja vizsgálni a gyűlöletbeszédre vonatkozó megközelítését, és a korábban alkalmazott "minden gyűlöletbeszéd egyenlő" elv helyett mostantól a "rosszak közül a legrosszabbak" felismerésére akar elsősorban fókuszálni. A Washington Post szerint a Facebook megosztott egy belső dokumentomot a „WoW Project”-ről, amely fokozott figyelmet fordít a különböző kisebbségi csoportok (muzulmánok, zsidók, feketék, LMBTQ-közösségek stb.) ellen irányuló gyűlöletkeltő megjegyzések eltávolítására.
Az elmúlt egy évben frissítettük a burkoltabb gyűlöletbeszédre vonatkozó irányelveinket is (például holokauszttagadás, a világot irányító zsidó emberekről szóló sztereotípiák, vagy a blackface-t ábrázoló tartalmak).
A frissítés azután következett be, hogy a Facebook az év elején komoly kritikákat kapott amiatt, hogy nem lépett fel erélyesebben a Donald Trump által megosztott, sokak szerint gyűlöletkeltésre alkalmas tartalmak ellen. Mindez oda vezetett, hogy az aktivisták a Facebook-hirdetések bojkottjára szólítottak fel, amelynek eredményeként sok nagy márka júliusban fel is függesztette a Facebook-hirdetéseit. A közösségimédia-óriás ezt követően párbeszédre hívta a különféle érintett csoportokat, és megfogadta, hogy változtat az irányelvein, majd ezekre a megbeszélésekre alapozva dolgozta ki októberben a most bemutatott "rosszak közül a legrosszabb"-politikát. Ha pedig már a politikánál tartunk, a Facebooknak most igencsak igyekeznie kell, hogy az új amerikai vezetőség kedvében járjon. Barack Obama például - akinek Biden az alelnöke volt - kijelentette, hogy a közösségi médiában megosztott téves információk jelentik „a demokrácia legnagyobb veszélyét". A gyűlöletbeszéddel a korábbinál jóval kevésbé toleráns új vezetés nyomására így a Facebooknak muszáj változtatnia a hozzáállásán, ha meg szeretné tartani piacvezető szerepét.

SocialMediaToday

 
blog