Menü

Hrenko technikai webkörkép 2. rész

Eddig nem sok konkrétum volt elérhető a magyarországi webes kultúráról, a weboldalak technológiai fejlettségéről, illetve az általuk nyújtott felhasználói élményről. Ezért úgy döntöttünk, hogy fejlesztünk egy speciális szoftvert, amivel aztán egy széleskörű, országos kutatás során megvizsgáltuk az összes magyar (azaz .hu végződésű) weboldalt az interneten. Az eredményekről cikksorozatban számolunk be, az első részt ide kattintva olvashatjátok!

Eredmények II. A felhasználói élmény

Reszponzivitás mindenek felett - vagy mégsem?

A felhasználói élményt számos, nem elsősorban technológiai jellegű paraméter befolyásolja böngészés közben. Ilyenek lehetnek például, hogy a webhely designja követi-e a mai trendeket, illetve, hogy a tartalmi elemek megfelelnek-e a célcsoport igényeinek. Jelen kutatásban azonban a kérdés technológiai részén volt a fókusz, így a felhasználói élmény tekintetében a reszponzivitás és a betöltődési idő került be a vizsgálati szempontok közé.

A mai, korszerű webhelyekkel szemben alapvető követelmény a reszponzivitás, vagyis hogy az oldal automatikusan igazodjon a megjelenítő eszköz méretéhez és felbontásához. Használat közben rugalmasan változik az elrendezés, illetve akár a tartalmi elemek is, hogy az optimális megjelenés mobil böngészéskor is biztosítva legyen.
Egy másik módszer, ha az eszköz által küldött információk alapján a mobilról böngészőket olyan URL-re irányítják, ahol külön nekik optimalizált, adaptív oldalt találnak, pl. m.webhely.hu.

Magyarországon a webhelyek több, mint 59%-a reszponzív, a webáruház-motort használó oldalaknál viszont ez az arány 94%-ra tehető. Ez érthető is, ha belegondolunk, hogy a webáruházakat üzemeltető cégek a teljes forgalmukat a weben keresztül szerzik, így számukra tényleg létkérdés a magas minőségű felhasználói élmény biztosítása.

Jó hír a hazai szakemberek számára, hogy a vizsgálat eredményei alapján Magyarország abszolút hozza a nemzetközi átlagot a reszponzivitás tekintetében, hiszen az itthoniakhoz nagyon hasonló eredményeket találunk az EU-s mintában is.

A legidegesítőbb dolog böngészés közben

A webhelyek kutatásakor a reszponzivitás mellett a betöltődés folyamata az egyik legfontosabb szempont, hiszen ez is nagyban befolyásolja a felhasználói élményt (elég csak az idegtépően lassan megjelenő weboldalakra gondolnunk). A sebességét három paraméterrel is vizsgáltuk:

  • A Time To First Byte (TTFB), vagy magyarul a válaszidő azt mutatja meg, hogy a felhasználó által küldött böngészési kérés után mennyi idő telik el, mire a szerver legenerálja az oldalt, és az első byte megérkezik a felhasználóhoz. Az eredmények alapján az átlagos érték 300ms alatt van asztali és mobil böngészés esetén is.
  • A First Contentful Paint (FCP) arról árulkodik, hogy a felhasználó által küldött böngészési kérés után mennyi idő telik el, mire a böngészőben megjelenik az első értékes tartalom. Ebben már jelentősen eltér az asztali és mobil böngészés, előbbi átlagosan 600-800ms, utóbbi 2000-3000ms, továbbá az egyes webes technológiák is jelentős különbségeket mutatnak.
  • A Time To Interactive (TTI) azt mutatja meg, hogy a felhasználó által küldött böngészési kérés után mennyi idő telik el, mire az oldal interaktívvá válik, vagyis reagálni tud a következő kattintásokra, ezért ez az érték érzékelteti legjobban a felhasználói élményt. Itt az eredmények alapján szintén nagymértékben eltér az asztali és mobil böngészés, előbbi átlagosan 1000- 1300ms, utóbbi 4000-7000ms, továbbá az egyes webes technológiák is jelentős eltéréseket mutatnak

A vizsgálat rámutatott arra is, hogy az EU-s minta webhelyei majdnem minden esetben 10-20%-kal gyorsabbak a magyarországi oldalaknál, az alkalmazott technológiától függetlenül.

Desktop böngészés

Mobil böngészés

Általánosságban azt is elmondhatjuk, hogy mobilról történő böngészés esetén a webhelyek betöltődési ideje átlagosan 4-5-szöröse az asztali böngészés átlagának. Az ábrákról leolvashatjuk, hogy az EU-s minta webhelyei mobil böngészés esetén is 10-20%-kal gyorsabbak a magyarországi oldalaknál, ami ebben az esetben is független az alkalmazott technológiától.

A webhelyek betöltődési sebességében ezeket a különbségeket nem feltétlenül maguk a technológiák jelentik, hanem az adott technológiájú oldalak optimalizálási lehetőségei. Tipikus példa erre a WordPress, ahol a könnyen elérhető és elindítható sablon oldalak olyan modulokkal, funkciókkal vannak tele, amire az adott webhelyen valójában nincs szükség, mégis az oldal méretét, vagyis a letöltendő adat mennyiségét növelve lassítják az oldal betöltődését.

Ajánlott cikkek

Mutass többet!