Menü

A Google Chrome felveszi a harcot a gyanús űrlapokkal

A Google úgy döntött, ideje felvenni a kesztyűt a biztonságosnak tűnő oldalakon leselkedő nem biztonságos űrlapokkal. Többlépcsős jelzőrendszer jön, amely az adathalászat veszélyeire hívja majd fel a felhasználók figyelmét. Ha biztonságos módon, vagyis HTTPS-en keresztül böngészünk, az URL-től balra egy kis lakat ikon jelenik meg a chrome-ban, jelezve, hogy jelszavaink vagy bankkártya-információink jó kezekben vannak, és feltételezhetően nem férnek hozzá illetéktelen személyek. Vannak azonban olyan oldalak, ahol maga a HTTPS-kapcsolat ugyan adott, de ennek ellenére az űrlap, ami az adatokat bekéri, mégsem biztonságos. Ezekben a nem egyértelmű helyzetekben segít majd a Chrome 86 októbertől. Kétes űrlap esetén először piros betűkkel kérdez majd rá, hogy biztosan ki szeretnénk-e tölteni az adott mezőt: Először csak finoman visszakérdez majd. Ha úgy döntünk, hogy ennek ellenére mégis megyünk tovább, és megadjuk adatainkat, már komolyabb figyelmeztetést kapunk, hogy tényleg biztosak vagyunk-e a dolgunkban:
Másodjára viszont komolyabb figyelmeztetést kapunk majd.
Ezeknél a kevert űrlapoknál ráadásul a Google nem fogja engedélyezni az automata kitöltési funkciót sem, hogy kivédje a megszokásból vagy félrekattintásból történő beírásokat.
Ez a három újdonság mindenképpen komoly előrelépés az eddigi gyakorlathoz képest, ahol ilyen helyzetekben egyszerűen eltüntették a kis lakatot az URL-mellől, onnantól pedig a felhasználókra volt bízva, hogy mihez kezdenek ezzel a jelzéssel - ha egyáltalán észreveszik.  

Chromium

blog