Menü

Grafikai és webdesign trendek - 2024

A 2024-es grafikai design trendekben a sokszínűség és az expresszivitás kap hangsúlyt. Az idei év fő jellemzői a teljesség igénye nélkül: a tökéletlen vagy befejezetlen elemek, vázlatok és egyenetlen textúrák használata.

Szürrealizmus a weben

Jelentős szerepet kap a 'Peak Surreal' trend, amely a szürrealizmus és a modern design elemek ötvözésére épülő maximalista stílus. Kisebb, de növekvő trend a 'Brutally Bold’, melynek jellemzői, hogy nem követi a hagyományos elrendezéseket, élénk színeket és merész betűtípusokat használ.

Az AI szerepe

2024-ben az AI jelentősen befolyásolja a grafikai tervezési folyamatokat is. Már most is jellemző, hogy a grafikusok referenciagyűjtéshez, kutatáshoz, szövegíráshoz, stb. a mesterséges intelligenciát használják, ami a saját szerepüket inkább a művészeti irányítás és kreatív menedzsment felé tolja. A Canva, az Illustrator, a Figma és más grafikus szoftverek várhatóan gyors ütemben bővülnek majd újabb AI funkciókkal.

A mesterséges intelligencia használata növeli a hatékonyságot, és újszerű lehetőségek előtt nyitja meg az utat. Egyre nagyobb teret hódít az "AI Glitch" trend is, ahol a mesterséges intelligencia által szándékosan generált hibákat és anomáliákat használják fel az egyedi megjelenés érdekében.

Zajos és minimalista

A letisztult, minimalista irányvonalat fekete-fehér esztétikával, zajjal és a “Risograph” textúrákkal dobják fel, kiemelve a terveket a hibátlan, AI és a full color uralta világból. Ez az irányvonal főleg a komolyabb hangvételű, főleg luxus márkákra jellemző.


Dinamikus megjelenés

2024-es jellegzetesség továbbá, hogy a design illusztrációk élettel teli és “mozgó” elemekkel próbálják magukra vonni a közönség figyelmét. A "Dynamic by Design" irányvonal olyan elemekkel dolgozik, amelyek mozgást és mélységet imitálnak, így még a statikus tervek is dinamikus érzetet kelthetnek. Ezt a látványvilágot például buborékokkal, folyadékokkal, olvadt fémekkel, absztrakt alakzatokkal lehet elérni, kiegészítve további, élénk színű 3D elemekkel.

Tipográfia

A betűtípusok terén a 2024-es trendek forradalmat hoznak. A 90-es évek retro hangulatát idéző nagyméretű, vastag betűtípusok kapnak újra teret. Jelentős szereppel bírnak a hibrid betűtípusok is, ahol a sans serif és serif betűtípusok ötvözésével merész hibridek jönnek létre, pszichedelikus és avantgárd megjelenést kölcsönözve a designnak.

 

Ha profi csapattal szeretnéd megvalósítani projektjeidet, és márkádat egy modern, a mai trendeket követő köntösbe öltöztetnéd, vess egy pillantást UX/UI megoldásainkra, és lépj velünk kapcsolatba!


Forrás: https://creativemarket.com/

blog

Ajánlott cikkek

Mutass többet!