Menü

Itt az ingyenes pénzküldés Facebook üzenetben

Ingyen küldhetnek egymásnak pénzt a facebookos ismerősök Amerikában: a Facebook Messenger új funkciója mától válik elérhetővé a szerencsés USA-beli felhasználóknak. A Facebook csevegőfelületén egy dollárjeles gomb tűnik fel minden platformon azoknak, akik használhatják a PayPal-riválisnak szánt funkciót, amelynek bevezetését a TechCrunch hírblog már októberben megneszelte. A szolgáltatás részletei azonban nem voltak ismertek. A csevegős pénzküldéshez először be kell állítani egy bankkártyát, de itt vannak megkötések: a Facebookon használható kártyák közül csak a Visa és Mastercard betéti kártyák használhatók erre, hitelkártyák nem, biztonsági okokból. A pénzt a kívánt összeg beütése után egy gombnyomással el lehet küldeni az összeget chatben, és bár a levonás azonnal megtörténik, a jóváírásra lehet, hogy csak napokkal kerül sor a pénzügyi szolgáltatók gyorsaságától függően. Így a csevegős pénzküldés nem lesz jó SOS-pénzátutalásra, vagyis arra, hogy egy megszorult havert gyorsan kisegítsünk, vagy hogy szülők küldjenek vele apanázst a kollégiumban szűkölködő gyermeküknek, ha az gyorsan kell. Fő vonzereje azonban az egyszerű használhatóság és az ingyenesség, ugyanis a már említett PayPallel vagy a hasonló, egyszerűsített átutalási szolgáltatást nyújtó Venmoval ellentétben nem kerül semmibe, a Facebook nem számol fel érte tranzakciós díjat.

A Facebook a pénzhez hozzá sem ér

A közösségi oldal tehát a TechCrunch beszámolója szerint továbbra sem szeretne pénzügyi szolgáltatóvá válni, hanem azt szeretné elérni, hogy a felhasználók az egymás közötti pénzküldözgetés kedvéért se hagyják el az oldalt, ha egyszer már chatben beszélik meg a közös pénzügyeket. A szolgáltatás bemutató videója is azzal példálózik, hogy a messengeres fizetést használó barátok egy koncertjegy árát rendezik el egymás között, de használható a szolgáltatás hasonló helyzetben vacsora, taxi vagy bármilyen közös program, ajándék költségeinek a rendezésére, amikor a sebesség nem kritikus tényező, hiszen csak pár 10 dolláros tranzakciókról van szóa kényelem viszont jól jön. A fokozott biztonság érdekében a tranzakció jóváhagyását iPhone-on ujjlenyomat-beolvasásos Apple TouchID-val, vagy egy kód beírásával is meg kell erősíteni, és egyelőre éppen biztonsági okokból nem engedi a Facebook a szolgáltatást az USA-n kívülre. Maga a pénz egyébként nem megy át a Facebookon, csak a pénzintézetek között vándorol, és a messengeres fizetési rendszer kedvéért egy teljesen új, a meglévő hirdetési és egyéb tranzakciót lebonyolító rendszertől független, alaposan felügyelt infrastruktúrát hoztak létre a kedvéért a közösségi oldalon.

Egy újabb mézesmadzag a Facebookhoz

Online marketinges szempontból azért érdekes az újítás, mert ezzel a húzással a Facebook egy újabb eszközzel láncolja magához a felhasználókat. Mint látható, a funkció elsősorban a közös programokat bonyolító fiatalokat célozza, akik különösen értékesek a közösségi oldal számára, hiszen újabban elsősorban a fiatalok körében erős a lemorzsolódás, ők hajlamosak leiratkozni az oldalról. Ennek megfelelően várható, hogy ezt hasonló innovációk követik majd, és lehet, hogy hamarosan a Facebookon belülre költöztethető webshopok is használhatnak majd hasonló fizetési megoldásokat - de ez még a távolabbi jövő. Az biztos, hogy a Facebook nem szorul rá, hogy a tranzakciókon is pénz keressen, hiszen a negyedik negyedévben Mark Zuckerberg és cége 3,59 millárd dollárt zsebelt be hirdetésekből. Így az ingyenes pénzküldé inkább áttételes célt szolgál, azt, hogy többen maradjanak az oldalon és többen tekintsék meg az ott futó hirdetéseket, nem is beszélve a megoldás coolfaktoráról.
blog