Menü

Kötelező lesz az MPL szállítás a webáruházaknak

A kormányrendelet értelmében 2024. március 28-tól minden olyan webshopnak, amely Magyarország területére értékesít, kötelező lesz weboldalán választási lehetőségként megjelenítenie a Magyar Posta Zrt. által kínált postai kézbesítési szolgáltatást a termékei szállítására. A rendelet nem ad kizárólagos jogokat a Magyar Postának, a webshopok továbbra is szabadon választhatnak és szerződhetnek más kézbesítési szolgáltatókkal is, és ezeket a lehetőségeket feltüntethetik honlapjukon.

A Magyar Posta Zrt. az egyedi vagy általános szerződési feltételekben rögzített árak alapján kínálja postai kézbesítési szolgáltatásait a webshopok részére. Amennyiben nincs külön rendelkezés, a webáruházaknak az alábbi árakat kell feltüntetniük:

  • Csomagautomatába, Posta Pontra vagy postára kézbesítve: bruttó 990 Ft/db
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 0-10 kg-ig bruttó 1990 Ft/db
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 10-20 kg-ig bruttó 2990 Ft/db
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 20-40 kg-ig bruttó 5990 Ft/db

Ha a webshop üzemeltetője a posta általános szerződési feltételeit választja, akkor a postának nem áll módjában a webáruház telephelyéről felvenni a vásárló által rendelt terméket. Ebben az esetben a webáruház üzemeltetőjének kell gondoskodnia arról, hogy a megrendelést eljuttassa a postai felvételi pontra.

A kormányrendelet alapján a fenti díjak igénybevételéhez webáruházakat nem terheli szerződéskötési kötelezettség, elegendő ha a webshopok az alábbi űrlap kitöltésével regisztrálnak és a Magyar Posta postai kézbesítési szolgáltatásait a többi szolgáltatóhoz hasonlóan megjelenítik weboldalukon. 

 

Forrás: virtualjog.hu

blog

Ajánlott cikkek

Mutass többet!