Menü

Megüthetik a bokájukat a facebookozó szülők

A Facebook alapvetően a felhőtlen szórakozás, az ismerősökkel való kapcsolattartás színhelye, másodsorban pedig olyan üzleti platform, ahol elérhetjük a kívánt célcsoportokat. A business megmozdulásokat érthető módon sokkal jobban szabályozzák, legalábbis egészen eddig így volt. Persze most sem arról van szó, hogy a Facebook csökkenti elsődleges felhasználói jogait, viszont még ennél is meglepőbb a fordulat: a legújabb francia törvényszabályozás szerint a szülők felelősek azért, hogy megóvják gyermekeik jogait, ami magában foglalja azt is, hogy milyen fotót posztolnak róluk a közösségi oldalon. Éppen ezért, a francia törvények értelmében, mikor az érintett gyerekek nagykorúak lesznek beperelhetik majd szüleiket az őket ábrázoló fotók engedély nélküli megosztása miatt. A hatóságok szerint ugyanis, a pucéran pancsoló babák személyiségi jogai sokban sérülnek, így a szülőket akár 14 millió forintnak megfelelő pénzbírság, illetve börtönbüntetés is fenyegetheti, ha valóban gyermekük engedélye nélkül posztolták azok intimnek minősülő fotóit. (Hogy ezt hogy állapítják meg, azt mi sem tudjuk.) Egy francia internetszakértő, Eric Delcroix így nyilatkozott az ügyről:
“Gyakran kritizáljuk a mai fiatalokat azért, hogy állandóan a neten lógnak, pedig csupán a szüleik példáját követik. A gyermekek sok esetben egyáltalán nem akarják, hogy fénykép készüljön róluk, nem is beszélve arról, hogy azt sosem posztolnák a közösségi oldalakon.
A francia rendőrség felkérésére egyébként már több szülőnek kellett eltávolítania a gyermekükről készült meztelen fotókat a közösségi oldalakról, hiszen azok nagyon könnyen a pedofil felhasználók kezébe kerülhetnek. A megmozdulást úgy néz ki, hogy a Facebook is pártolja, ugyanis a cég alelnöke, Jay Parikh szerint nemsokára elindulhat egy olyan automatikus felismerő program, mely figyelmeztetné a szülőket arra, hogy ne tegyék publikussá a gyermekeik fotóit. A francia rendőrség még arra is felhívta az internetező szülők figyelmét, hogy ne dőljenek be olyan játékosnak tűnő felhívásoknak, ahol ehhez hasonlók hangzanak el: “Büszke vagy a gyermekeidre? Ha igen, akkor tölts fel róluk 3 képet, és legalább 10 ismerősödnek küldd el ugyanezt az üzenetet!” hiszen ezek könnyen ártó szándékúak lehetnek!

Mit gondoltok az intézkedés jogosságáról? Mondjátok el itt vagy a Facebook csoportunkban!

French parents 'could be jailed' for posting children’s photos online

blog