Menü

Meztelen marketing

Hogyan kapcsolódhat egymáshoz a tantra és a 2018-as londoni sakkvilágbajnokság? Túl azon, hogy mindkettő kulcsa a türelem és megfontolt előre haladás, mondhatnánk, hogy sehogy. A nagyon szabad szelleműek képesek bizonyos tablókat, képeket a felszín mögött is látni, az asszociáció pedig gyakran lehet tágan működő. Ez a helyzet, a 2018-as sakkvilágbajnokság logójával is, amely felkeltette az élénk fantáziákat. A grafikusok által létrehozott elem olyanra sikeredett, amelynek láttán egy felső tagozatos diák kajánul vigyoroghatna, kezét szája elé kapva. Egy kép, többet mond ezer szónál, íme, a szóban forgó logó. Az ominózus logó. Az életben csak a sakktábla fekete-fehér, így szabadjára indult a fantázia. Az önjelölt műértők és esztéták már kikeltek magukból az interneten, hogy a világbajnokság logója kétes konnotációt rejt magában, és sokkal inkább emlékeztet az egymással szemben ülők tevékenysége az indiai vallásfilozófia tantrikus vonulatára, mint két sakkozó emberre. Az, hogy a megalkotás mennyire tudatos, egyáltalán nem tisztázott, a grafikusok pedig nagy valószínűséggel el is határolódnak majd az extrém értelmezési medertől, ám egy biztos – ami szexualitást sugall, az mindig kicsit jobban eladható. Az alábbi blogposztban azt taglaljuk pár szemléltető példával, hogy az ízlésesen és implicit módon létrehozott szexuális tartalom, milyen módon nyilvánult meg pár cég plakátjain; továbbá, hogy a túlságosan fedetlen pőreséget melyik cég vitte túlzásba.
  • Na és, mi volt este?
  • Mi lett volna? Sakkoztunk…
Sosem gondoltuk volna, hogy a klasszikus, témát elütő válasz egyszer értelmet nyer. A mondás úgy tartja, hogy a negatív reklám is reklám, bár a kérdéskörben filozófiai keresztmetszetként az is szerepet játszik, hogy egyáltalán a szexualitás negatívumként aposztrofálható-e, ha a reklámokról van szó. Alapvetően egy kerülendő témáról beszélünk, a tabu pedig mindig sokkal érdekesebb, mint a hétköznapi, ez az egyik oka annak, hogy nagy népszerűségnek örvendenek az adott plakátok, reklámfilmek és társaik. Akárhonnan forgatjuk, a szex az egyik leginkább eladást segítő, leghatékonyabb eszköz a fogyasztói társadalomban. Nem túlzás kijelenteni, hogy üzleti szempontból a szex és marketing együtt állása, businesstől függetlenül sikert hozhat. A meztelenség és a hálószobai utalások izgalmasan, ám elrettentően is hathatnak a közemberre, életkortól és nyitottságtól függetlenül, ám elsülhet a dolog ízléstelenül is. Jöjjenek a példák. Pearl Tobacco & Duke Cigarettes Pearlina. A szexualitás és marketing közös útja 1871-re nyúlik vissza. Ez volt ugyanis a jeles dátum, amikor a cigarettát gyártó Pearl Tobacco elnevezésű vállalat, egy meztelen szüzet ábrázolt. Érdekes kutatni való terület lehetne, hogy miért pont a cigarettával kezdődött a pőreség az üzleti szférában. A Pearl merész újítása után pár évvel, egészen pontosan 1885-ben a Duke is követte a példát azzal, hogy akkoriban(!) kihívónak számító öltözékű színésznőket helyezett el a cigarettás dobozokon. Duke Cigarettes asszonyok. A reklámok nagy utat jártak be, hiszen a Duke Cigarettes időszakában még egy fedetlen alkar és a kivillanó boka is ledérséget közvetített. A premodern éra és a Calvin Klein Brook Shields és a Calvin Klein farmer. Egy korai Calvin Klein plakáton nem is annyira jelentős a maga idejéhez viszonyított pőreség, ám a szlogen annál inkább antiprűd volt. Az 1981-ben, mindössze tizenhat évesen csípőt villantó Brook Shields keveset mutatott, de nagyot kérdezett.
  • Tudni akarod, mi kerül a Calvinem és közém?
  • Semmi.
Egy ilyen szlogen, még 1981-ben is nagy visszhangot váltott ki. A kutatók úgy tartják, hogy az agyban ugyanaz a rész felelős a szexuális ingerek észleléséért, mint a veszély és az éhségérzet elhárításáért. Orvosi magyarázat van tehát arra, hogy miért éljük meg ennyire erősen a szexuális tartalmakat akarva–akaratlanul. Ahogy a világ és a társadalom egyre szókimondóbb, tabukat buktatóbb irányt vett, a termékek és azok eladási módszerei is idomultak az adott tendenciához. Egy mélyen kigombolt női dekoltázs, vagy egy póló nélküli izomkolosszus férfi látványára, sokan már fel sem kapják a fejüket egy farmerreklámban. Következésképpen, aki többet mutat, nyer – legalábbis gondolják ezt rengeteg kreatív értekezleten, amely nem biztos, hogy feltétlenül igaz tételnek bizonyul. Kétséget kizáróan a határok feszegetése és a tabuk nagyobb visszhanggal való ledöntése lett az, amely a kívánatos célt testesíti meg a kampányok versenyében, ám mint annyi más területen, úgy itt is több a kevesebb. Vitás dolce. Kiváló példa erre egy 2007-es Dolce&Gabbana reklám, amelyről kis túlzással, már csak az aktus hiányzik. Vitás dolce. Mondhatnánk, hogy ennyit a messze földön híres olasz eleganciáról, de tudjuk ezt be a talján vérmérsékletnek és egy aprócska botlásnak. Reménykedjünk abban, hogy bizonyos cégek nem rombolják le totálisan a szexualitás kellemes elérhetetlenségének nimbuszát.

Ha nem is ennyire pőre, de annál inkább érdekes tartalmakkal várjuk Facebook csoportunkban.

Sex and marketing: how to use sex in your advertising

Sakk: bemutatták a vb logóját, mindenki „rosszra” gondol

Képek: NSO, WP, Pinterest, Psychology for Marketers

blog