Menü

Mi az az SSL tanúsítvány, és miért érdekel ez minket?

Az SSL (Secure Sockets Layer) egy biztonsági réteg, amelyet az interneten átnyúló adatátvitel biztonságának növelésére használnak. Ha egy weboldal SSL-t használ, azt jelzi, hogy az oldal biztonságos és az általa küldött adatok titkosítva vannak. A weboldalak esetében az SSL használatának elsődleges célja az, hogy megakadályozza az adatok ellopását vagy módosítását az átvitel közben. Például, ha egy vásárló megadja a hitelkártya adatait egy weboldalon, az SSL segítségével biztosítható, hogy az adatok titkosítva legyenek az átvitel során, így megakadályozva, hogy az adatokat harmadik személyek lopják el vagy módosítsák.

Emellett az SSL használata jó hatással lehet a weboldal keresőoptimalizálási (SEO) eredményeire is, mivel a keresőmotorok többre értékelik a biztonságos weboldalakat.

Összességében elmondható, hogy az SSL használata a céges weboldalak esetében elengedhetetlen a biztonságos adatátvitel biztosítása érdekében, valamint javíthatja a weboldal SEO eredményeit is.

 

Az SSL tanúsítványok típusai

Az SSL tanúsítványok olyan digitális dokumentumok, amelyeket az internetes biztonsági szolgáltatók (például a Comodo, a Symantec vagy a GoDaddy) állítanak ki a weboldalak számára. Az SSL tanúsítványok a weboldal tulajdonosának hitelesítésére szolgálnak, valamint a biztonságos adatátvitel biztosítására is.

A leggyakrabban használt SSL tanúsítványok a következők:

  1. Domain Validation (DV) SSL: A legolcsóbb és legegyszerűbb SSL tanúsítvány típus, amely csak a weboldal tulajdonjogát hitelesíti, nem pedig a cég személyét.

  2. Organization Validation (OV) SSL: A OV SSL tanúsítványok hitelesítik a weboldal tulajdonjogát, valamint a cég személyét is, így biztosítva a látogatók számára, hogy a cég valódi és hiteles.

  3. Extended Validation (EV) SSL: Az EV SSL a legmagasabb szintű SSL tanúsítvány, amely a weboldal tulajdonjogát, a cég személyét és az üzleti tevékenységet is hitelesíti. Az EV SSL tanúsítványt használó weboldalaknál a böngészőkben a cég neve kiemelten jelenik meg, így a látogatók számára egyértelművé válik, hogy a weboldal hiteles és biztonságos.

A Wildcard SSL egy olyan típusú SSL tanúsítvány, amelyet a domain nevek összes aldomainjére lehet használni. Például, ha egy cégnek van egy Wildcard SSL tanúsítványa a domain neve "example.com" esetén, akkor az tanúsítvány használható az "example.com" domain nevű weboldalra, valamint az "abc.example.com", "xyz.example.com" stb. nevű aldomain nevekre is.

A Wildcard SSL tanúsítványokat gyakran használják azon cégek számára, akiknek több aldomainjük van, és nem szeretnének ezekre külön-külön SSL tanúsítványt vásárolni.

 

A böngészőknek is fontos az SSL

Az SSL tanúsítvány segít a böngészőknek abban, hogy megállapítsák, hogy az adott weboldal valóban az, aminek látszik, és hogy az adatok átvitele biztonságos.

Ha egy böngésző egy SSL tanúsítvánnyal rendelkező weboldalt talál, az a böngészőben egy zár ikon jelenik meg, amely jelzi, hogy a weboldal biztonságos. A böngészők általában figyelmeztetik is a felhasználókat, ha egy weboldal nem rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, így a felhasználók tudatában lehetnek annak, hogy az adatok átvitele nem biztonságos.

Az SSL tanúsítványok használatának elterjedése azért is fontos, mert segít megvédeni a felhasználókat a kiberbűnözők által használt hamis weboldalaktól. Ha egy felhasználó egy SSL tanúsítvánnyal rendelkező weboldalra megy, valószínűleg biztonságban fogja érezni magát, mivel a böngésző is jelezte, hogy a weboldal hiteles.

 

Meddig érvényes az SSL tanúsítvány?

Az SSL tanúsítványoknak van egy lejárati dátumuk, amely után az tanúsítvány érvényessége lejár. A lejárati dátum függ az SSL tanúsítvány típusától és a kiállító szolgáltatótól, de általában 1-2 év közötti időtartamot jelent.

Amikor az SSL tanúsítvány lejár, a böngészők figyelmeztetést küldenek a felhasználóknak, hogy az tanúsítvány már nem érvényes, és hogy az adatok átvitele nem biztonságos. Fontos, hogy az SSL tanúsítványokat időben megújítsuk, hogy folyamatosan biztosíthassuk a biztonságos adatátvitelt és megőrizzük a látogatók bizalmát.

 

Mi történik ha lejár az SSL tanúsítvány?

Amikor az SSL tanúsítvány lejár, akkor szükség van az tanúsítvány cseréjére az adott weboldalon. A tanúsítvány cseréje azért szükséges, mert a lejárt SSL tanúsítványok már nem biztosítják a biztonságos adatátvitelt, és a böngészők is figyelmeztetést küldenek a felhasználóknak, hogy az tanúsítvány már nem érvényes.

A tanúsítvány cseréjéhez először új SSL tanúsítványt kell vásárolni a domain neve számára. A tanúsítvány cseréje után a következő lépések szükségesek:

  1. Az új SSL tanúsítvány fájljainak letöltése és telepítése a weboldal szerverére.

  2. A weboldal kódjának módosítása, hogy az az új SSL tanúsítványt használja az adatok titkosításához és ellenőrzéséhez.

  3. A böngészők által használt SSL tanúsítványok listáinak frissítése az új SSL tanúsítvány bejegyzésével.

Az SSL tanúsítvány cseréjét általában a weboldal üzemeltetője vagy egy szakember végzi el, hogy biztosítsa, hogy a folyamat megfelelően zajlik le és a weboldal továbbra is biztonságos marad.

 

Milyen negatív hatásai lehetnek, ha egy weboldal nem rendelkezik érvényes SSL tanusítvánnyal?

Ha egy weboldalnak nincs SSL tanúsítványa, az adatok átvitele nem lesz biztonságos, és az adatok ellopásának vagy módosításának veszélye megnő. Emellett a keresőmotorok is rosszabbul értékelik a biztonságtalan weboldalakat, így a SEO eredmények is romolhatnak.

A látogatók bizalma is csökkenhet a biztonságtalan weboldalak esetében, mivel nem biztosak abban, hogy az adataik biztonságban vannak. Ha egy vásárló például nem érzi biztonságban magát egy weboldalon, valószínűleg nem fog vásárolni rajta, így a forgalom és a bevétel is csökkenhet.

Mindezek miatt fontos, hogy a céges weboldalaknál használjunk SSL tanúsítványt a biztonságos adatátvitel és a látogatók bizalmának megtartása érdekében.

 

 

 

blog

Ajánlott cikkek

Mutass többet!