Menü

Miért használjunk tartalomkezelő rendszert?

A tartalomkezelő rendszerek (Content Management Systems, CMS) lehetővé teszik, hogy egyszerűen és hatékonyan kezeljük és frissítsük a weboldalunk tartalmát anélkül, hogy szükség lenne szerveroldali technológiák ismeretére. A CMS segítségével könnyen hozzáadhatunk új oldalakat, módosíthatjuk a meglévő tartalmakat, és feltölthetünk képeket és más médiatartalmakat. A CMS segítségével könnyen menedzselhetjük a weboldalunkat, még akkor is, ha nem rendelkezünk technikai tudással.

Egy CMS használata előnyös lehet a következő esetekben:

  • Ha több embernek kell hozzáférnie a weboldal tartalmához, és szükséges, hogy különböző szintű jogosultságokat biztosítsunk nekik.
  • Ha gyakran módosítjuk a weboldal tartalmát, például ha új termékeket vagy szolgáltatásokat kínálunk.
  • Ha több nyelvű weboldalt szeretnénk kezelni, és könnyen szeretnénk frissíteni a nyelvek közötti fordításokat.

Egy CMS használatával a weboldalunk tartalmát könnyebben tarthatjuk naprakészen, és így a látogatóink számára is élvezhetőbbé tehetjük az oldalt.

Statikus weboldalak?

A statikus weboldalak olyan oldalak, amelyeket nem lehet dinamikusan frissíteni. A statikus oldalakat általában egyszer készítik el, és aztán nem változik a tartalmuk. A statikus oldalakat általában HTML, CSS és JavaScript nyelven írják, és a szerver nem futtat semmilyen kódot, amikor egy látogató megnyitja az oldalt. A statikus oldalak egyszerűek és könnyen áttekinthetők, de ha gyakran szeretnénk frissíteni az oldalunk tartalmát, akkor időigényes lehet az új tartalmak hozzáadása.

A tartalomkezelő rendszerek (Content Management Systems, CMS) dinamikus weboldalakat készítenek, amelyeket könnyen lehet frissíteni anélkül, hogy szerkesztenünk kellene az HTML forráskódot. A CMS segítségével könnyen hozzáadhatunk új oldalakat, módosíthatjuk a meglévő tartalmakat, és feltölthetünk képeket és más médiatartalmakat. A CMS segítségével könnyen menedzselhetjük a weboldalunkat, még akkor is, ha nem rendelkezünk technikai tudással.

 

A CMS testreszabási lehetőségei

A tartalomkezelő rendszerek a testreszabási lehetőségek széles skáláját kínálják, amelyekkel javíthatja weboldalát.A CMS-hez készült bővítmények, amelyek új funkciókat a webhelyen. Ha például egy kapcsolatfelvételi űrlapot szeretnénk hozzáadni a webhelyhez, a legtöbb népszerű CMS-hez valószínűleg már rendelkezésre áll egy könnyen használható bővítmény. A bővítmények egyéni funkciók hozzáadására is használhatók, például az e-kereskedelem integrálására a WooCommerce segítségével vagy közösségi média gombok hozzáadására a Social Media Toolkit segítségével.

A tartalomkezelő rendszerek témái olyan előre elkészített sablonok, amelyek lehetővé teszik a weboldalunk megjelenésének egyszerű módosítását. A CMS témák segítségével könnyen változtathatjuk meg a weboldalunk kinézetét, anélkül, hogy szerkesztenünk kellene az HTML forráskódot. A témák általában tartalmazzák a weboldal elrendezését, a stíluslapokat (CSS) és a JavaScript kódokat, amelyek a weboldal megjelenését és működését szabályozzák. A CMS témák lehetővé teszik, hogy könnyen változtassunk a weboldalunk megjelenésén, például ha új színeket szeretnénk használni, vagy ha más elrendezést szeretnénk alkalmazni.

A témák használatával időt és erőforrást takaríthatunk meg, mert nem kell minden egyes módosításnál az HTML forráskódot szerkesztenünk. Emellett a témák lehetővé teszik, hogy a weboldalunk kinézete egységes maradjon, még akkor is, ha több ember dolgozik rajta.

Tehát, ha gyakran szeretnénk frissíteni a weboldalunk tartalmát, akkor mindenképp érdemes lehet egy CMS-t használnunk, mert ezzel időt és erőforrást takaríthatunk meg. Ha azonban csak ritkán módosítjuk az oldalunk tartalmát, és nem szükséges több ember számára is elérhetővé tenni a módosításokat, akkor elég lehet egy statikus oldal is.

Reméljük,  hogy ez egy hasznos útmutató volt a CMS használatának előnyeiről és hátrányairól. Fontos szempont, hogy az igényeknek megfelelő eszközt válasszuk! Ha valami igazán egyedit szeretnél létrehozni, akkor ajánljuk prémium vállalati CMS megoldásainkat. Ha csak egy egyszerű weboldalra van szükséged, amelyhez nem szükségesek nagyobb testreszabások és integrációk, akkor szerintünk a legtöbb népszerű CMS is tökéletes választás.

blog

Ajánlott cikkek

Mutass többet!