Sütik kezelése

Ne csodálkozz, ha maholnap gond lesz az internet eléréseddel

Szerző: ,

Világszerte akadozhat az internetelérés ma és holnap! Az ok, hogy a web története során első alkalommal hajtottak végre frissítést az egyik kulcsfontosságú háttérrendszerben.

A Domain Name System (DNS) avagy tartománynévrendszer az internetezés alapvető eszköze. Ennek köszönhető, hogy böngészéskor nem különböző számsorokat kell begépelnünk a böngésző címsorába, hanem jóval egyszerűbben megjegyezhető webcímeket. A rendszert az Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű amerikai nonprofit szervezet felügyeli, amely a web története során most először változtatta meg a DNS-rendszer legfőbb titkosítási kulcsát.

A frissítésre az előzetes tervek alapján október 11-én (csütörtökön), magyar idő szerint 18 órakor került sor, így az akadozást vagy ideiglenes leállást akár már tapasztalhattad is, bár az ICANN több előzetes tesztet is végrehajtott, melyek azt mutatták, komolyabb gondok csak a felhasználók elenyésző részénél adódhatnak.

Az internetforgalmat felügyelő szervezetnél egyébként semmit nem bíznak a véletlenre: 14 olyan emberük van Amerikában, akik komoly web biztonsági vészhelyzet után “újra tudják indítani” az internetet. A legfőbb őrök azonban nem ők: hanem 7 olyan ember a világ különböző pontjain, akik akkor tudnak közbeavatkozni, ha az újraindításhoz szükséges mechanizmust is megtámadták. Izgalmas, ugye?

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

HVG


Ajánlott bejegyzések

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.