Menü

Pályázat

VEKOP-2.1.7-15

Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés

Jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, eljárások prototípusainak kifejlesztésére, valamint forgalomba hozatalára.

Projekt címe:

Weboldalak rendelkezésre állását és válaszidejét (gyorsaság) lekérdezéses alapon vizsgáló webmonitoring szolgáltatás és egy hozzá kapcsolódó értesítési és riportolási rendszer fejlesztése

A projekt részeként megvalósított kutatás A projekt kutatási része a magyarországi (.hu domain) aktív weboldalak rendelkezésre állásáról, válaszidejéről (gyorsaság) és bizonyos releváns technikai paramétereiről ad átfogó, országos képet. A kutatás keretében 225.000 működő oldalt elemeztünk, a vizsgált paraméterek:
  • Aktív-e a weboldal (van-e rajta tartalom)
  • A weboldal válaszideje
  • Reszponzív-e a weboldal
  • Analitikai rendszert használ-e a weboldal (például Google Analytics)
  • Titkosított elérést használ-e a weboldal (https)
  • E-commerce rendszert használ-e a weboldal (webáruház)
Az eddig a témában megjelent kutatások legtöbb esetben kérdőíves alapon, ezres nagyságrendben megkérdezett weboldal tulajdonosok válaszai alapján készültek, rendelkezésre állással, a weboldalak sebességével kapcsolatban nem tartalmaztak információkat. A fentebb felsorolt technikai paraméterek együttes vizsgálatának segítségével azonban a weboldalak általános minőségéről kapcsolatban kaphatunk széles körű információkat. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy Magyarországon ilyen átfogó felmérés még nem készült, ezért a kutatás a magyar weboldalakra, illetve az iparágra nézve teljesen új eredményeket tartalmaz majd. A projekt részeként megvalósított fejlesztés A projekt keretében megvalósuló fejlesztés lévén Magyarországon elsőként jelenik meg a weboldalak rendelkezésre állását és gyorsaságát (válaszidő) monitorozó webmonitoring szolgáltatás. A szolgáltatás ingyenes és személyre szabott csomagok keretében lesz igénybe vehető, lekérdezéses és regisztrációs alapon. Egyszeri lekérdezés esetén 1 órás-, a regisztráció után a felhasználók 5 perces felbontásban kapnak részletes információt weboldaluk rendelkezésre állásáról és teljesítményéről (válaszidő), illetve e-mail és/vagy mobil alkalmazás értesítést a weboldaluk esetleges leállásáról, valamint havi riportokat. A szolgáltatás az alertalligator.com oldalon lesz elérhető.
blog