Menü

Elindítottuk a #tanuljagepemen kezdeményezést

Március közepén bejelentették, hogy a járványügyi helyzet miatt az oktatás digitális rendszerre áll át. Erre reagálva vettük elő egy korábbi ötletünket, aminek lényege, hogy használt, de jól működő számítógépeket, laptopokat, tableteket adomány formájában újrahasznosítsunk ahelyett, hogy kidobnánk őket. Ezzel most nem csak a környezet terhelését csökkenthetjük, de gyorsan tudunk segíteni azoknak a rászoruló diákoknak, akik számítógép nélkül jelentős hátrányba kerülnek a tanulmányaik folytatásában.

AZ ELSŐ LÉPÉS

Azt szerettük volna, hogy az adományozás rögtön el is tudjon indulni, ezért agilis módszerrel 2 nap alatt elindítottuk a tanuljagepemen.org oldalt. Itt egy-egy egyszerű űrlap kitöltésével lehet igényeket és felajánlásokat rögzíteni, mi pedig összekötjük a két oldalt, hogy az eszközök mielőbb célba érjenek.

AZ IGÉNYEK

Ahhoz, hogy koncentráltan tudjuk az igényeket felvenni, az iskolai alapítványokat és tanodákat kezdtük el bevonni. Ők azok, akik pontosan ismerik helyben a viszonyokat, össze tudják gyűjteni az eszközigényeket, a kapott eszközöket szét tudják osztani, a legtöbb esetben a jogtiszta szoftverek telepítését és a szállítást is megoldják. Eddig 54 alapítvány adott le igényt több, mint 2000 eszközre az oldalon. A tavalyi KSH adatok alapján 5.900 általános- és középiskola van Magyarországon, a legnagyobb részüknek van alapítványa is. Ezzel, és az eddig kért átlagos eszközszámmal kalkulálva 150.000 darabra becsüljük az eszközhiányt.

ADOMÁNYOZÓK

Első fázisban vállalatok, vállalkozások minél szélesebb körét szeretnénk megszólítani a kezdeményezéssel. Saját és tágabb környezetünk tapasztalataiból tudjuk, hogy a lecserélt céges gépekkel sok esetben nehezen tudnak mit kezdeni, és az is előfordul, hogy komoly költségek mellett ezek az eszközök végül veszélyes hulladékként végzik. Ehelyett kínálunk arra megoldást, hogy ezek a gépek adományként rászoruló diákokhoz jussanak el. Azt gondoljuk, hogy ha sikerül bevonnunk a vállalatokat, akkor így tudunk a leggyorsabban és a legnagyobb számban eszközöket előteremteni. Eddig 33 számítógépet tudtunk célba juttatni és további 120 átadása van folyamatban két nagyvállalat felajánlása révén.

A FOLYTATÁS

A várható nagyságrendet figyelembe véve úgy gondoljuk, hogy hosszabb távon ezt a mennyiségű tranzakciót csak egy digitális megoldással lehet majd kiszolgálni. Ezért szeretnénk a jelenleg üzemelő weboldalt átalakítani, és egy olyan online matchmaking platformot lefejleszteni, ami már képes lesz az adományozás teljes folyamatát szoftveresen lekezelni. Ennek megvalósításához folyamatosan keressük a partnereket. Hosszabb távon pedig azt szeretnénk elérni, hogy a #tanuljagepemen kezdeményezés megteremtse annak a kultúráját, hogy nem dobunk ki még jól használható informatikai eszközöket, hanem adomány formájában újrahasznosítjuk.

HACK THE CRISIS HUNGARY

Április 3-5. között rendezték meg a Hack the crisis Hungary 48 órás hackatlont és ötletversenyt, ahol a szervezők idén a járványügyi helyzetre való tekintettel többek között a save education, vagyis az oktatás megmentése témában vártak ötleteket. Mi is elindítottuk a #tanuljagepemen-t, hogy kihasználjuk a különböző szakértők által felajánlott mentorálás lehetőségét, és további támpontokat gyűjtsünk a folytatáshoz. A kezdeményezésünk elnyerte a Day One Capital különdíját, akik felajánlották, hogy a stratégiai kialakításában és kapcsolatépítésben fognak együttműködni velünk.

A legújabb fejleményekért kövesd a #tanuljagepemen facebook oldalát: https://www.facebook.com/tanuljagepemen/

blog