Menü

Világsztárok, transzneműség és a bolygó jövője - Web Summit 3. nap

Az első két nap egységessége után meglepő változatosság uralta az idei Web Summit utolsó etapját, ami persze kicsit sem csökkentett az élményen, sokkal inkább nyújtott szélesebb látókört. Nézzük, kikkel találkozhattunk és milyen információkkal gazdagodtunk! A Victoria's Secret egyik angyala, a szupermodell Sara Sampaio két beszélgetésben is részt vett. Az egyik természtesen a modellkedést dolgozta fel, mint modern kori hivatást és az abban rejlő nehézségeket, elítélést és elképesztő imádatot, amivel ember legyen a talpán, aki sérülések nélkül meg tud birkózni. A másik speachben Sarahoz csatlakozott Roasrio Dawson hollywoodi üdvöske is, akivel viszont már a sztárok társadalmi felelősségvállalását vitatták. Mindkét szépség egyetértett abban, hogy ismertségükből kifolyólag elképesztő szerepük van abban, hogy a világot jobb hellyé tegyék és legalább a számukra fontos ügyek (állatvédelem, nők jogai, oktatás, stb.) mellett állást foglaljanak és segítsék a fejlesztést.

Személyes kedvencünk, Mike Massimino (NASA, Columbia University & Intrepid Sea, Air and Space Museum, a Big Bang Theory című sitcom sztárja) a Web Summiton tartott sokadik előadását követően kérdés-válasz szekciót is lebonyolított, ami várakozásainkkal ellentétben elképesztően könnyed volt. Tényleg bárki kérdezhetett bármit, Mike pedig karnyújtásnyira állt a résztvevőktől. Számos személyes kérdést követően egy nagyon izgalmas is megválaszolásra került: Milyen szaga van az űrnek? Mike vicceskedve válaszolt, miszerint: "Mire odáig jutnék, hogy nahát, olyan szaga v..., már meg is halnék a vákuum miatt. Viszont, amikor az űrállomás és maga az űr között mozgunk, két kapun kell áthaladni. A külső és a belső között már van lehetőség a szkafander eltávolítására, így a kívülről beáramló és az oxigénnel dúsított levegő keveredésénél érezhetjük azt a különleges fémes szagot, ami valószínűleg a világűr illata."

A neves hölgyek sorát Caitlyn (korábban Bruce) Jenner szélesítette, aki kicsit sem meglepő módon az LMBT jogokról, képviselőinek elfogadásáról és az érintettek coming outjának nehézségéről beszélt. A rendkívüli kiállású Caitlyn kiemelten fontosnak tartott megjegyezni, hogy ő nem emberjogi aktivista, nem is a vonatkozó ügyek nagykövete, mindössze valaki, akit a szokásosnál többen ismernek és átesett ezeken a dolgokon, ezért úgy érzi, hogy segítenei kell másoknak. Segítenie kell az érintetteket abban, hogy önmagukhoz és a körülöttük élőkhöz is őszinték lehessenek, és segítsen a kívülállóknak jobban elfogadni a másságot. Előadásában érdekes szemszögből világította meg a transzneműség kérdését: szerinte
transzgenderként élni olyan, mint balkezesnek születni.
Senki sem tehet róla, a társadalom nincs rá berendezkedve, de ettől még van ilyen. Megható és nagyon őszinte mondatait a közönség folyamatos tapssal és támogatással fogadta.

Duplázott előadások terén a szemtelenül fiatal, 21 éves Martin Garrix is, aki napjaink legfelkapottabb DJ-inek egyike. Az első címe: Az osztályteremből a Coachelláig, ami nyilvánvalóan Martin jelenségével foglalkozott, a másodikon viszont a szintén elismert Wyclef Jeannel és Hans-Holger Albrechttel (Deezer) kiegészülve fejtegették, hogy a technológia megmenti-e a zeneipart. Válasz persze nem is lehetett más, mint az igen, de kiemelték, hogy a hangszerektől lehetetlen eltekinteni. Aki dalokat ír, mindegy, hogy DJ vagy rockzenész, a mai napig biztosan gitárhoz nyúl elsőként, viszont az elektronikus technológiának hála sokkal gyorsabban tudnak dolgozni és magasabb minőséget biztosítani.

Űrhajósok, DJ-k és szupermodellek ellenére, a 2017-es Web Summit utolsó napjának igazai szenzációja egyértelműen Al Gore volt. Elképesztően impresszív prezentációját bevalljuk picit meg is könnyeztük, de sethetően nem voltunk ezzel egyedül, hiszen a végén 65000 ember tapsolt állva.
Albert Arnold „Al” Gore Jr. (Washington, 1948. március 31. –) amerikai politikus, üzletember és Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista. 1977–1985 között kongresszusi, 1985–1993 között szenátusi képviselő volt Tennessee állam küldöttjeként. 1993–2001 között, Bill Clinton elnöksége idején az Amerikai Egyesült Államok alelnöke, a 2000-es elnökválasztáskor a Demokrata Párt elnökjelöltje volt.
Volt minden, ami szem-szájnak ingere: minimális Trump szidás, európai állapotok, jövőkép, tennivalók, stb. a központi téma viszont végig ugyanaz volt, az egyre valószínűbben közeledő klíma katasztrófa. Mindennek keretében egy kis videó bejátszás volt az, ami sokak szemébe könnyeket csalt, íme:

A nagy vihart kavaró bejátszás után időnk sem volt felocsúdni, hiszen egy olyan lehengerlő beszédet hallhattunk, ami a nag könyvben van megírva. Gore három kérdést tartott fontosnak megbeszélni.
  • Kell-e változtatnunk?
  • Lehet-e változtatni?
  • Fogunk-e változtatni?
Gore elmondta, hogy változtatnunk bizonyítottan (ellentétben pl. Donald Trump elképzeléseivel) KELL. Kifejtette, hogy a képességünk is megvan rá, ami ugyan nagy áldozatokkal jár, de a jövőnk kulcsa. Végül, de nem utolsó sorban pedig, szerinte érdemes pozitívnak lenni, ő hiszi: fogunk cselekedni, hiszen az már el is kezdődött a Párizsi egyezménnyel. Szavainak sikerességét és erejét a már említett álló ováció támasztotta alá, és egy pillanatra mindannyian úgy érezhettük, a lehető legjobb helyen vagyunk, készen arra, hogy jobbá tegyük a világot, ami ilyen emberekkel biztosan lehetséges. Ezekkel a gondolatokkal búcsúzunk 2017 legjelentősebb technológiai konferenciájától. Köszönjük, hogy ott lehettünk, élmény volt! Jövőre találkozunk ugyanitt, ugyanekkor, ahogy ezt a portugál miniszterelnök is kijelentette.

Ne maradj le semmiről addig sem, csatlakozz hozzánk Facebookon!

blog