Menü

AI, VR, (szex) robotok: egy napunk 2030-ban - Web Summit 2. nap

Foglalkoztat a gondolat, hogy hogy fog telni egy napunk 10-20-30 év múlva? Feltételezések helyett nézzük a Web Summit 2017 szakértőinek előrevetítéseit: íme a második nap, ami szintén főleg a mesterséges intelligencia témakörét boncolgatta. Ezúttal kicsit pikánsabb szemszögből is... Andrea Keay (Silicon Valley Robotics), Jacques Van Den Broek (Randstadt) és John Vickers (Blue Abyss) megismertették, már valós tapasztalatokon alapuló víziójukat a 2030-as évre vonatkozóan, melyhez négy kulcsszavat határoztak meg:
  • mesterséges intelligencia,
  • virtuális valóság,
  • robotika,
  • emberek
Meglepett a humán tényező? A közönséget is, viszont Van Den Broek nem győzte hangsúlyozni, hogy a robotok mindössze könnyebbé hivatottak tenni az életet, nem pedig az embereket helyettesíteni. Egy példa: az önvezető autók előretörésével a sofőrök munkája lassan teljesen átalakul, de szükség lesz rájuk továbbra is, ahogy például pilótára is szükség van, holott a repülőgép javarészt egyedül repül, de a le- és felszállást managelni kell. A különbség mindössze annyi lesz, hogy az akár több tíz órányi monoton vezetés helyett a sofőrök sokkal fontosabb, humán erőforrást igénylő feladatokat is végezhetnek, és csak akkor avatkoznak be a vezetésbe, amikor arra szükség van.

Hagyjuk azonban a munkát és evezzünk sokkal izgalmasabb vizekre! A hétköznapi élet egyik legfontosabb tényezője (valljuk be) a szex, amire bizony a technológiának is hatása van. A robotokat, a virtuális és kiterjesztett valóságot is átitatta már az erotika, és elképesztően komoly iparág épül rá, úgyhogy természetesen ez is téma volt a nap folyamán, méghozzá több etapon keresztül. Sophia a robot megalkotója, Ben Goertzel és Kathleen Richardson (De Monfort University) például a valaha látott talán legszenvedélyesebb vitát bonyolította azzal kapcsolatban, hogy vajon betiltsák-e a szexrobotokat.
"Teljes mértékben elégedett vagyok a valódi nőkkel való szeretkezéssel, de szerintem nem vezet jóra, ha bármilyen kormány megtiltja a technológia fejlődését"
Mondta szinte a legelején Ben Goertzel, majd hozzátette, hogy az erotikus gépek fejlesztése bizony az orvoslásra is hatással lehet, hiszen a rettentő élethű robotok gyártása közeli terület például a művégtagok tervezésével és kivitelezésével. Véleménye szerint betiltani bármilyen techonlógiai fejlesztést már szinte bűn. Kathleen ezzel szemben a téma emberjogi részével érvelt, miszerint a nők tárgyiasítása és kizsákmányolása így is komoly probléma a világban, nincs szükség arra, hogy a gyakorlatilag erre a célra gyártott eszközök tovább súlyosbítsák a helyzetet. Szerinte, ha a (többnyire) férfiak szabadon használhatnak ki a valódi nőkre kísértetiesen hasonlító objektumoka, akkor ennek a való életben is komoly lenyomata lesz, és az egyébként is egyre gyengülő emberi kapcsolatok tovább roncsolódnak. Ugyan egy másik szekcióban, de meglepő módon nőt is hallottunk érvelni a virtuális szex mellett. Dinorah Hernandez (BaDoinkVR) tbb rést is talált a millió dolláros piacon és nő létére több, virtuális erotikával foglalkozó üzletágat vezet, többek között az első cyber cosplay modult. Hernandez szerint a VR és AR szex mindössze a szórakoztatás új fajtája, nem kell annyira komolyan venni.

A Goertzel és Richardson közötti vita lezárásánál a közönség szavazott, és Kathleen ugyan sokakat meggyőzött, többségben azok voltak, akik a technika fejlesztése, így közvetve vagy közvetlenül a szexrobotok gyártása mellett voksoltak. Hasonló, de nem teljesen azonos vetületben volt szó az iparágban oly gyakori szexizmusról, bántalmazásokról és vesztegetési ügyekről. A témát a Szilikönvölgy több szakembere tárgyalta. Ha pedig már az életről beszéltünk, szóba került az ezzel kéz a kézben járó halál is. James Vlahos (Wired) megható előadása a virtuális halhatatlanságról szólt. Esettanulmányában a saját fejlesztésű chatbotját ismerhettük meg, amely a Daddy bot nevet viseli és James néhány éve elhunyt édesapját hivatott "pótolni". Jobban mondva, hogy James idézzük:
"A halottainkat nem lehet pótolni, de az emléküket élesebbé lehet tenni."
A chatbot képes úgy kommunikálni, mintha tényleg a készítő édesapja válaszolgatna a gyermekkort, főiskolai éveket és közös emlékeket érintő kérdésekre. Szívszorító és fantasztikusan érdekes érzés volt a tech kütyük világában ilyen őszinte érzéseket látni a színpadon. Azt persze mindenki döntse el maga, hogy hasonló lépésre rászánná-e magát, illetve, hogy az elengedés vagy az emlékezés segíti-e jobban a gyász feldolgozásában. Annyi biztos, hogy egy teljes nap hátra van még, maradjatok velünk és kövessétek a világ legjobb tech konferenciájának eseményeit!

Extra tartalmakért csatlakozz hozzánk Facebookon!

blog