Menü

Előzd meg a bajt: Megoldási tippek a PHP 5.x verziófrissítésére

Bizonyára te is találkoztál a hírrel, sőt talán nálunk olvastál róla, hogy még idén megszűnik a világ weblapjainak 62%-a által használt PHP 5.x támogatása. De miért is rossz ez, kiket érint és mit lehet/érdemes tenni? Segítünk! Kiket érint a probléma? Erre nehéz egzakt módon válaszolni, ezért inkább azt mondjuk, hogy a számok tudatában több, mint minden második weblap tulajdonost. A jelenlegi statisztikák szerint a világ weboldalainak 78.9%-a használ valamilyen verziójú PHP-t (nem kisebbek, mint pl. a Facebook, a Pinterest vagy a Wikipedia), ebből kb. 78.2% az -tetézve a tegnap lehozott 62%-os arányt-, akit érint is a támogatás körüli probléma.

php használati statisztika

php verziók eloszlása

Miért jó az újabb PHP verzió?
 • Növeli a weboldal biztonságát a korábbi verziókhoz képest
 • Érezhetően növekedhet a betöltődés gyorsasága, mert a szerver gyorsabban legenerálja a weboldalt
 • Kevesebb szerverkapacitásra lesz szükséged ugyanannyi felhasználó kiszolgálására
 • Használhatunk aszinkron programozási módszereket
 • Lefektették a just-in-time compiler alapjait
Mi történhet ha frissítjük a PHP verziót? Előfordulhat, hogy a kiszolgáló hosting cég szó nélkül frissíti a verziót a tárhelyen, ami 3 dolgot okozhat:
 1. Szerencsés esetben minden rendben lesz
 2. Rosszabb esetben látszólag minden rendben, viszont a háttérben bújkálhatnak fennakadások, amiket alapos teszteléssel lehet csak kideríteni
 3. A legrosszabb következmény az, hogy az oldal teljesen összeomlik és csak egy hibaüzenet jelenik meg
Hogy lehet kockázatmentesen levezényelni a PHP verziófrissítést? A mi javaslatunk, ami szerint el fogunk járni a partnereink esetében az, hogy a weboldal teljes tartalmát teszt környezetbe helyezzük és az upgradet követően megvizsgáljuk, hogy minden megfelelően működik-e, azaz alaposan végigteszteljük az összes funkciót. Ilyenkor egyébként nagy segítség, ha az oldal fejlesztésénél készítettünk funkcionális specifikációt vagy rendszertervet. Hogyan állj neki?
 1. Készíts teljes biztonsági mentést! Az állományokat ne csak a tárhelyen (szerveren) tárold, hanem mentsd le a gépedre is. Figyelj a rejtett fájlokra (.htaccess) is!
 2. Nézd meg, hogy milyen verziójú PHP-t használ a weboldalad (a cPanel vagy a DirectAdmin felületén például könnyedén lehet ellenőrizni)
 3. Hozd létre a tesztkörnyezetet
 4. Oké, de hogyan? Ez weboldal motoronként eltérő, de ami általánosan elmondható: Kell egy teszt környezet, ami paramétereiben megegyezik az új futtatókörnyezettel. Erre másold át a weboldal tartalmát, php fájlokat, css, js, feltöltött tartalmakat. Ezt követően az új tárhelyhez igazítsd a beállításokat, az adatbázis szervert, illetve az esetlegesen fájlban tárolt elérési utakat. Ezután exportáld ki az adatbázist, írd át abban is az elérési utakat, domaineket és minden mást, ami módosításra szorul, majd importáld be az új helyre. Végül NAGYON alaposan minden modul utolsó kis funkcióját is próbáld ki! Ha gond adódik, értelem szerűen orvosold, aztán mehet minden élesen az új verzió alá. Ha szükséged van rá, itt megtalálod a 8 legjobb migráló eszközt WordPress CMS-hez.
 5. Frissíts mindent a legmagasabb verzióra, részletesen dokumentáld, hogy milyen műveleteket végeztél.
 6. Alaposan tesztelj minden funkciót!
 7. Ha minden tökéletesen működik, csináld végig a folyamatot az éles környezetben is.
+Amennyiben nincs egy fejlesztő cég, akit előhúzhatsz a fiókból, CSAKIS SAJÁT FELELŐSSÉGRE, esetleg migrálás nélkül is lehet upgradelni, de akkor számolni kell a következményekkel. Ha ez az eset áll fent, akkor mindenképp olyan időpontot válassz, amikor kicsi a látogatottság az oldalon (például éjszaka) és akkor hajtsd végre a frissítést, illetve természetesen készíts biztonsági mentést az utolsó működő verzióról. Tesztelést követően el tudod majd dönteni, hogy minden rendben van-e és hagyod az új verziót vagy visszaállítod az előzőt. Tipikus problémák, amik jelentkezhetnek, ha nem frissítesz: Open source megoldásoknál (WordPress, Joomla, Drupal) magát a tartalomkezelőt és a beépülő modulokat is frissíteni kell! A probléma főleg a plugineknél adódhat, ugyanis mi van, ha az adott plugint már nem fejlesztik? Nos, gond! Ilyenkor, ha van hozzáértő személyünk, esetlegesen meg lehet hackelni a plugint, hogy megfelelően működjön vagy új plugint kell használni, amihez nagy valószínűséggel szintén hozzá kell nyúlni.

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Oszd meg másokkal is, aztán csatlakozz hozzánk Facebook csoportunkban!

blog