Menü

Mesterséges intelligencia vs. emberiség - Web Summit 2017 első nap

A 2017-es Web Summit központi témája idén a mesterséges intelligencia, ami nem is csoda, hiszen sosem volt annyira aktuális a téma, mint napjainkban. A Transzcendes, az Én a robot és az A nő utópisztikus volta után manapság már emberszabású gépek tartanak előadást 65000 ember előtt. A robot által tartott prezentációról korábban, teaserként már írtunk, de akkor még azt gondoltuk, hogy "a világ legjobb tech konferenciájának" csak egy kis szeletét teszi majd ki, ám az ünnepélyes megnyitó és az első nap letelte után már biztosak vagyunk benne, hogy 2017 abszolút szenzációja, de valószínűleg a jövő évek slágerei is a robotok és maga az AI lesznek.

A nő (Her, 2013)

Bizonyítja ezt az is, hogy a megnyitó ceremónia meglepetés speakere nem kisebb személy volt, mint a XX. és XXI. század legnagyobb elméje, a kivételes tehetségű Stephen Hawking volt, aki ugyanezt erősítette meg beszédszimulátora segítségével. (Kevéssel 21 éves kora előtt motoros neuronbetegséget, avagy degeneratív idegrendszeri elváltozást állapítottak meg nála, amelynek következtében a mozgatóidegek lassan elsorvadnak. 1985-ben egy genfi utazás során tüdőgyulladást kapott és szervezete összeomlott. Az életét megmentő gégemetszés miatt elveszítette beszédképességét. Több a kommunikációt segítő megoldást kipróbáltak, végül egy Walt Woltosz által fejlesztett gép vált be. Ennek segítségével – az éppen, hogy minimális ujjmozgásra képes – Hawking mindössze egy kapcsoló mozgatásával tud szöveget szerkeszteni, és egy másik készülék segítségével azokat kimondani. Így a kommunikációja gördülékenyebb lett, mint a beavatkozás előtt volt.)

Stephen Hawking professzor

Az elképesztően emlékezetes élmény után senki sem számított arra, hogy az első nap akár csak hasonló szenzációt tartogathat, viszont a már említett robot előadás sem teljesen az volt, amire számítottunk. Sophia a robot mellett egy másik mesterséges intelligenciával ellátott szerkezet is a színpadra lépett, méghozzá Albert Einstein képében.

A két "gép" párbeszédét megalkotójuk, Ben Goertzel (Hanson Robotics) moderálta, és ugyan csúszott némi hiba a gépezetbe (haha), ugyanis a diskurzus akadozott olykor Sophia és Albert részéről, de a váratlan humorral ékesített előadás pótolhatatlan tapasztalat volt. A robotok már-már tényleg 100%-osan emberi megnyilvánulásai, mimikája és beszéde egyszerre volt lenyűgöző és félelmetes. "A robotok nem élvezik a dolgok tönkretételét, de el fogjuk venni a munkátokat igen, és jó lesz" - Sophia, a robot A nap folyamán egyébként a robot fóbiások élvezhettek némi megnyugtatást, miszerint a gépek a jövőnk részét képezik és nem annak befejeztét fogják jelenteni. Ellentétben például a telefonálással, melytől hamarosan elbúcsúzhatunk, legalábbis Mark Curtis (Fjord) és Maria Spiropulu (California Institute of Technology) szerint. Előbbi elmondása szerint a vonatkozó statisztikák is bizonyítják, hogy a Z generáció például egyáltalán nincs tisztában a telefonálás protokolljával, hiszen annál már jóval gyorsabb, célravezetőbb és olcsóbb kommunikációs formák állnak rendelkezésükre. Utóbbi szakterülete pedig a hihetetlenül hangzó, ám már annál valóságosabb teleportálás, na nem úgy, mint a Harry Potterben! A Caltech jelenlegi legfontosabb projektjei között a kvantum információk fizikai csatorna nélküli továbbítása szerepel, aminek köszönhetően a telefonálás szerelmesei a jövőben már szimplán a gondolat erejével"cseveghetnek" másokkal. A kimerítő, de annál érdekesebb nap gyakorlatilag minden előadása tartalmazott némi AI vonatkozást, úgyhogy biztosan lehetünk benne, hogy a hátralévő időben is számolhatunk be újdonságokról.

Ne maradj le, csatlakozz hozzánk Facebookon, ahol videókat és más extra tartalmakat is megosztunk!

blog