Menü

A csúcsmárka és a szponzorok

Egy kicsit már mindenki a világbajnokság lázában ég, de előtte még várat magára egy hatalmas futballünnep. Szombaton, az UEFA Bajnokok Ligája döntőjében egymásnak feszül majd a Liverpool és a Real Madrid, a kijevi Olimpiai Stadionban. A sorozat „gúnyneve” nem más, mint a milliárdosok játszótere, persze nem csak sport szempontjából. Számunkra sokkal érdekesebb, hogy a Bajnokok Ligája hogyan működik együtt évtizedek óta egyes brandekkel. A mai blogposztban azt szedjük össze, hogy mely márkák voltak jókor és jó helyen, hogy nevük összeforrhasson a világ legjövedelmezőbb sportsorozatával. Ha egy terméket, vagy szolgáltatást dobunk piacra és elszánjuk magunkat arra, hogy a márkaismertség a lehető leginkább széles körben terjedjen el, nem igazán lőhetünk mellé azzal a sportsorozattal, amely döntője évről-évre, utcahosszal veri a mindenkori SuperBowlt. Azt már egyszer megénekeltük, hogy a futballban hatalmas marketing potenciál, így nagy bevételi forrás is rejlik, a Bajnokok Ligájára ez különös tekintettel igaz. Kisebb-nagyobb szponzorai folyamatosan jöttek-mentek a sorozatnak, ám a ma a nagyágyúkról értekezünk. MasterCard "Van, amit nem lehet pénzért megvenni..." A mondat hallatán, mind a BL marketing igazgatótanácsa, mind a szponzorok fülsiketítő kacajban törnének ki, ugyanis a több, mint két évtizedre visszanyúló kooperációból mind a két fél szép hasznot húzott. A fenti a MasterCard legendássá vált jelmondata, amelyet kifejezetten a Bajnokok Ligája spotokra alkottak meg. Az együttműködés 1994 óta tart, töretlenül. „Amit el akarunk érni, az nem más, mint a MasterCardhoz köthető fogyasztókat közelebb hozni egymáshoz és élményt adni a számukra, mert az élménynél kevés dolog számít jobban az életben. Így akarjuk létrehozni a kapcsolatot, valamint azt éreztetni, hogy a MasterCard összeköt a Bajnokok Ligájával.” – látja a két brand szerelmét ekképpen Ann Cairns, a MasterCard nemzetközi piacért felelős elnöke. Heineken Nagy háború dúlt németalföldön azért, hogy melyik sör neve forrhasson össze a sorozatéval. Hosszú időn keresztül, a premodern Bajnokok Ligája kiforrásáig az Amstel virított a reklámtáblákon, míg nem a Heineken trónt fosztott, visszafordíthatatlanul. 2005-ben létrejött az elválaszthatatlan bond a két fél között. Az pedig, hogy sok-e vagy kevés az az összeg, amelyet a holland cég letesz az asztalra a világ egyik legerősebb marketin-házassága érdekében, mindenki döntse el maga. Ha hihetünk a felméréseknek, évi 62 millió euróról beszélünk.

A 2011-es Bajnokok Ligája finálénak a Wembley adott otthont. A Heineken kapva-kapott az alkalmon és egy sörnyitót azonnal a stadion védjegyének számító boltívként ábrázolt a kupak felett. 10/10.

A Heineken már exkluzív jogokat is szerzett magának többek közt arra, hogy a sorozatban szereplő csapatok trófeás szobájába és stadionjaiba túrákat szervezzen. Mindkét fél boldog az áramló pénz miatt, a holland sör pedig nem panaszkodik, hiszen minden második kedden és szerdán annyira biztos a meccs mellé az asztalon a Heineken, mint az, hogy egy igazi ökölvívó Everlast kesztyűt húz. Kis kiegészítés, hogy a Heineken policyjének megfelelően nem támogat egyes csapatokat, mondván így nagyobb tömeget érnek el. Világszerte 220 piacon való jelenlét után, ezen nem is lenne nagyon érdemes változtatni. Sony Computer Entertainment Europe Egy Bajnokok ligája forduló két dolgot is maga után von. Egyrészt fel kell hívni a barátainkat, hogy a meccsen a riválisnak esélye sem volt, vagy hogy a csapatunk méltatlanul szenvedett vereséget. Utóbbit úgy lehet kiküszöbölni, hogy másnap a párosítás újra lejátszásra kerül a konzolon, hogy legalább ott igazságos eredmény szülessen. A Sony két termékével, a mindenkori Xperia mobillal és az aktuális sorszámú PlayStationnel van jelen az európai csúcsfoci reklámfelületén. A Sony esetében egyébként kalap le, hogy akkor kezdték az együttműködést az Európai Labdarúgó Szövetséggel, amikor lejárt a szerződésük a FIFA-val. Fair play a japán cégnek. Ami pedig azt illeti, elég beszédes a tény, hogy egy kontinentális szervezet egyik sorozata, nagyobb brand ismertséget jelent egy szponzor számára, mint maga a kontinentális szervezeteket tömörítő konglomerátum. Maradjunk annyiban, hogy a Sony „belenyúlt a tutiba”. Pepsi A Pepsi több legyet is ütött egymásra, hiszen a leányvállalatai is beszivároghatnak a Bajnokok Ligája által nyújtotta hírnév berkeibe, nem csak a törzsvállalat. A BL trófea, csordultig Pepsivel. Joggal örül most a világ ezüstérmes kólája, hisz mind a Walkers, a Pepsi Max, mind a Gatorade, mind a Lipton, mind a 7Up, mind a Doritos szélesebb körben terjedhet majd a szponzorációnak köszönhetően. Ez a mennyiségű „leánymárka-beszivárgás” messze lepipálja a Sony által duplikált PlayStation – Xperia vonalat. Nissan Nem mehetünk el szó nélkül egy viszonylag friss hús, a Nissan színre lépése mellett sem. Persze nem pusztán amiatt, mert a lista kevesebb lenne egy „kakukktojással”, hanem amiatt is, mert a 2014 óta működő, fiatalnak mondható szponzori viszony, szinte minden eddigi rekordot megdöntött – egy kivétellel. A hírnév ellenértéke nem kevesebb, mint tizenkét havonta kifizetett, potom 53 millió euró, amely a Heineken mögött ezüstérmes a listán. Agüero running towards supporters with a Nissan led in background. A Nissannál elsősorban az európai eladások fellendítése a cél. Az autó egyébként a Fordot ütötte ki a nyeregből, pontot téve ezzel egy 22 éves szponzori kapcsolatra. Elköteleződés, mögöttes tartalom. Ennyi kell egy jó szponzori kapcsolathoz, amelynek ékes példája a Bajnokok Ligája és támogató brandjei.

Mi az irodában egy végletekig kiélezett küzdelmet, hosszabbításban eldőlő mérkőzést jósolunk, angol diadallal, a kijevi finálét illetően. Ha ezen teljesen kiakadtál, vagy a blogposzthoz van valami hozzáfűznivalód, azt oszd meg velünk a Facebook csoportunkban!

Képek: Rojadirecta.es, Cargocollective.com, UEFA, Behance.

The Big Eight: Sponsors Behind The Most Popular Football Competition

blog