Sütik kezelése

Prezi para – avagy félelem a nyilvános beszédtől

Szerző: ,
prezi

Sok emberrel – közép és felsővezetőkkel is – találkoztam az elmúlt években, akik bármennyire is profik a saját szakmájukban, mikor nyilvánosság előtt kell megszólalniuk, leveri őket a víz, kiszárad a szájuk, hevesebben dobog a szívük és olyan lámpalázasak lesznek, mint mikor kisiskolás korukban az évzárón kellett Ady Endrét szavalniuk.

Van megoldás a prezi parára? Legyőzhető a gombóc a torokban, a térdremegés és az izzadás, vagy ez örökre így marad? Nos, azzal a jó hírrel tudok szolgálni, hogy ezek a gátlások legyőzhetőek. Gyorsan össze is szedtem, hogy mi lehet a megoldás.

Prezi para ellen:

1. Mikor elkezdesz felkészülni, mindent, de MINDENT írj le egy papírra. Esetleg kreatív íróval is megírathatod a szöveget, max majd a végén kihúzod, ami nem kell, de biztonságérzetet ad, hogy te leírtad és miközben papírra veted, az agyadba is beszivárog és rögzül a dolog.

2. Készítsd el a prezentációt. Adj magadnak olyan támpontokat, amikről majd tudsz hosszabban beszélni. Nem kell félni, nem fog fájni és semmi rossz nem történhet! Ha megakadsz, ránézel a prezi jegyzetre és be fog ugrani az elveszített fonal vége, amit könnyedén felcsippenthetsz majd.

3. Mondd fel magadnak hangosan a prezit és képzeld el, hogy már ott vagy az előadóteremben.

4. Mondd fel a párodnak, barátodnak, barátnőnek, bárkinek, aki előtt nem érzed ezt cikinek.

5. Figyelj oda a visszajelzésekre és azok alapján írd át újra a prezit.

6. Mondd el újra és újra, míg úgy nem érzed, hogy most már rendben van.

7. Hívj át még több embert, barátot, családtagot és mondd el nekik is. Nem baj, ha egy szót sem értenek a sok szakmai bullshitből, az a fontos, hogy emberek előtt beszélj és nézd a reakciójukat.

8. Állj ki a színpadra, vagy a tárgyalóba, mikor eljött az idő, és vágj bele! Akik ott ülnek veled szemben, ugyanolyan emberek, mint te. Szorongó, esendő, hibázó emberek, akik a hátuk közepére nem kívánják az egész napot és inkább a tengerparton süttetnék a hasukat, ahogy te is.

9. Az emberek nagy részének van humora. Ha elakadsz, zavarba jössz, bátran nevess magadon vagy valld be, hogy lefagytál. Ezt értékelni fogják, mert ők is ugyanúgy félnek a prezentálástól, csak úgy tűnik, hogy a proccos öltöny megvédik őket ettől. De nem.

10. Ha kész vagy, veregesd meg a vállad, hívd meg magad egy nagyon goromba vodka-szódára és érzed úgy, hogy tiéd a világ! Ez csak egy prezentáció volt, nem az elnökválasztás! Stay cool! 😉

Ha pedig szeretnél egy igazán jó, intenzív előadást meghallgatni és érdekel az online marketing témakör, de vannak dolgok, amiket nem tudsz a helyére rakni a fejedben, hozzánk is ellátogathatsz. Részletekért kattints ide!


Ajánlott bejegyzések