Menü

WordPress oldalt szeretnél? Ezt kell tudnod a SEOról

A WordPress a leggyakrabban használt tartalomkezelő rendszer (CMS) a világon - a CMS-t használó honlapok durván fele WP alapú. Erre pedig bizony jó okuk is van, hiszen a WordPress sokoldalú, könnyen kezelhető és nagymértékben testreszabható, köszönhetően a számos bővítmények és az elérhető témák mennyiségének. Vannak viszont bizonyos félreértések. Sokan úgy vélik például, hogy a WordPress automatikusan biztosítja a jó SEOt is. Bár jól hangzik, tisztázni kell, hogy ez sajnos nem így működik, de mutatunk néhány tippet, amivel csúcsra járatható a keresőoptimalizálás.

A WordPress nem SEO csodaszer

  • Csak úgy a "dobozból kikapva" egy WP-s oldal hajlamos lehet a lassúságra, ami ugyebár nem tesz jót a SEO-nak. Ez azért van, mert az alapbeállítások nem nyújtanak caching szolgáltatást, ahhoz egy külön pluginra van szükség. Ennek letöltése nem nagy kunszt, viszont jelentősen megnöveli a weblap letöltési sebességét. Nyugodt szívvel használd a WpSuper cache vagy a W3 total cache pluginek valamelyikét.
  • Ugyanez a helyzet a permalinkek alapértelmezett beállításával. Feltehetően szeretnéd majd a linkjeidet URL keresőbaráttá tenni, azaz az alapértelmezett http://valami.hu/?p=N helyett emberként is értelmezhető struktúrát kialakítani. FONTOS: Meglévő WordPress site esetén nem elég csak a permalinkekre figyelni, ugyanis így megváltozik az összes URL és 404 oldalakat generál. Ha mégis elengedhetetlen a létező oldal permalinkjeinek cseréje, alkalmazd ezt a megoldást.
  • További problémát okozhat, hogy hacsak nem állítod át, a WordPress a linkeket nem új ablakban nyitja, meg. Ez bizony azt jelenti, hogy elnavigálja a látogatóidat. Minden linknél állítsd be, hogy új oldalon nyíljanak meg, így nem veszítesz majd ügyfeleket amiatt, hogy nem találnak vissza!
  • A WP nem gyárt magától XML oldaltérképet.
Összefoglalva hát, bármilyen csodás is a WordPress, nem kínálja tálcán a jó SEO-t, de mi segítünk!

WordPress

1. Téma

A WordPress nagy erőssége, hogy a letölthető témák száma szinte végtelen. Ez előny, de természetesen itt is vannak tényezők, amiknek érdemes kiemelt figyelmet szentelni.
  • Gyorsaság: Ezt már említettem, de tényleg fontos, hogy gyorsan töltődő témát válassz.
  • HTML5: Az új témák többsége ebben van fejlesztve, ami nagyon jó SEO szempontból. Próbálj ilyet használni.
  • Reszponzivitás: Ma már totálisan alap elvárás, hogy a weblap mobilról is 100%-osan élvezhető legyen. Kifoghatsz olyan témát, ami ezt alapból támogatja, de érdemes ellenőrizni itt. Aztán ha gond van, még mindig válthatsz.

2. SEO plugin

Nagyon fontos tisztázni, hogy a plugin(ok) használata nem garantálja neked a jó eredményeket, mindössze lehetővé teszi számodra az optimalizálást. Segíthet, hogy könnyebben módosítsd az oldal egyes elemeit. Egy jó pluginnal nem szükséges, hogy hozzáférj a kódokhoz vagy profi fejlesztő legyél. Ugyanez igaz a SEO-s beépülő modulokra is. Az optimalizálás ígérete többek között csak akkor tud megvalósulni, ha például kitöltöd azokat a fránya meta adatokat. Egy szó mint száz, egy jó SEO plugin megkönnyíti az életed, de neked is tenni kell a sikerért. Mi a legtöbb esetben a Yoast plugint használjuk és javasoljuk.

3. Rajtad (is) múlik

Ha egy valóban jól optimalizált honlapot szeretnél, akkor a WP segít ebben, de ahogy azt fentebb már írtam, bizony oda kell figyelni. Nem elég mindössze a megfelelő beépülő modulokat vagy egy jó témát letölteni, az csak a kezdet. Íme, néhány dolog, amit még megtehetsz a keresőbarát oldalért:
  • Tartalom: Messze a legfontosabb dolog, hogy az oldalad tartalmazzon relevánas, hasznos tartalmakat, ami érdekli a célcsoportodat. Legyen blog, hírjegyzék, videótár, útmutató, bármi, ami passzol a profilodba.
  • Ezeket mind értékelik, indexelik a keresőmotorok, majd szép lassan nagyobb figyelmet kap az oldalad.
  • Képezd magad: Minél többet tudsz a SEO-ról, annál jobban tudod majd optimalizálni a honlapod. Vannak népszerű trükkök, de természetesen bonyolultabb, több hozzáértést igénylő praktikák is léteznek. A jó pap ugye holtig tanul.
  • Ne ess túlzásba: A kevesebb néha több elve örökérvényűen teljesül a pluginok körében is. Nagyon fontos, hogy bár a hasznosságuk vitathatatlan, a túl sok beépülő modul használata biztonsági rést eredményezhet a WP pajzsán. Annyit tölts csak le, amire oda tudsz figyelni és egyből frissíteni, amint arra lehetőség van.

Összefoglalva

Bár a WordPress lehetőségek egész tárházát biztosítja, nem szabad azt hinni, hogy ez kéz a kézben jár az automatikusan optimalizált weboldallal. Rajtad múlik, hogy kiigazodsz-e az eszközök sokaságában és helyesen használod-e azokat.  

About To Launch A WordPress Site? Here’s What You Need To Know About SEO

blog