Menü

WordPress tippek: Így kezdj bele a blogolásba

Naplót írni, blogolni régóta divatos, de az utóbbi időben a cégek is rákaptak az ízére, hiszen egyszerű, hatékony és jól terjeszthető módja a célközönségeket érdeklő tartalmaknak. Az ilyen felületek kialakításának számos tényezője van, a témák sokaságáról és a kivitelezés milyenségéről már nem is beszélve. Szerintünk a legfontosabb szempont viszont nem más, mint maga a felület, amin a bejegyzéseket írod. WordPress specialistaként nem titok, hogy mi ezt a CMS-t ajánljuk mindenek felett. Kényelmes, kis gyakorlattal is könnyen kezelhető, kedvez a szöveges és képes elemek elhelyezésének is, de ez csak néhány az alapvető előnyök közül. Ebben a bejegyzésben a kezdő bloggereknek szeretnénk kedvezni, mindegy, hogy céges vagy magán célra szánt bejegyzésekről van-e szó. Íme a WordPress tippek, amikkel megkönnyíthetjük az indulást:

1. A bog létrehozása

A https://wordpress.com/ oldalra belépve először regisztrálni kell magadat, illetve a blogodat. Választhatsz egyből designt is, de azt szerintünk inkább hagyd picit későbbre. Elsőként töltsd ki a felületet az adataiddal, válassz ki egy al-domain nevet (pl.: http://xy.wordpress.com), majd pedig válassz a két csomag közül: az ingyenes csomag 3 GB tárhelyet, korlátlan adatforgalmat és nginx webszervert tartalmaz, a fizetős pedig további előnyöket, például teljesen egyedi domaint is választhatsz. A regisztrációt követően értesítést kapsz az e-mail címedre, ahol a hivatkozásra kattintva meg kell erősítened a regisztrációt. Ha ezt két napon belül nem teszed meg, akkor a rendszer automatikusan törli a feliratkozásodat.

2. Design

A fentieket követően válaszd ki, hogy milyen designnal szeretnéd indítani a blogot. Ez óriási előnye a WordPressnek, hiszen bármikor meg is változtathatod az arculatot, ha éppen ahhoz van kedved, ráadásul a választék (ingyenes és prémium) is olyan tág, hogy lehetetlen mindet végignézni. Amennyiben még ez sem lenne elég, egy ügyes fejlesztővel egyedi designt is készíttethetsz a blogod számára!

wordpress tippek

3. Pluginok

A forráskód nyíltságából adódóan ténylegesen szabadon alakíthatod a profilt, így saját igényeidre szabhatod. Válogathatsz a több ezer pluginból: letölthetsz mondjuk egy Facebook like plugint, bekapcsolod, és különösebb tudás nélkül már implementáltál is egy like gombot a blogbejegyzésedhez, de létezik olyan, ami az oldal betöltődését pörgeti fel (W3 Total Cache) vagy olyan is, ami a keresőoptimalizálás eszköze (Yoast).

4. Biztonság

Sokan támadják a WordPress-t a biztonsági rései miatt, azonban ezek többnyire tévhitek. Kellő elővigyázatossággal (például bonyolult, nehezen megjegyezhető jelszó) és néhány biztonsági intézkedés (biztonsági pluginok letöltése) bevetése mellett sokat tesz a biztonságos használatért az, ha folyamatosan frissíted a felületed és a beépülő modulokat is!

5. Tartalom

Amennyiben blogolásba kezdtél, biztosan jó okod van rá, sőt talán kedved is, így most inkább azokhoz szólnánk, akik csak érdeklődőként, sőt talán kétkedőként olvassák ezt a bejegyzést. Sokan azt hiszik, hogy írni nehéz és ráadásul az ő üzleti szegmensük éppen olyan, amiről lehetetlen jót és jól írni. Nos, ez nem igaz! Ennek bebizonyítására hosszabb bejegyzést írtunk korábban, itt elolvashatod.

A WordPresst választva, és a leírtak mentén haladva biztosan nem lesz gondod a blogod beindításával, ám ahhoz, hogy igazán sikeres legyen, egy fontos dolgot meg kell még tenned, mégpedig a megfelelő csatornákon terjeszteni a leírtakat. Legyen az Facebook, Linked In, Twitter vagy bármely más social media felület, mindig mutasd meg másoknak is, hogy miről írtál, így az érdeklődők könnyebben rátalálnak a blogodra és később akár rendszeres olvasóddá is válnak.

Amennyiben szeretnéd a jövőben is hasonló WordPress tippek sokaságát olvasni, csatlakozz hozzánk Facebook csoportunkba, az Online Marketing Inspirációkba!

blog